Infertilitatea este o problema in care aspectul psihologic are un rol important. Stresul si tulburarile emotionale legate de aceasta se materializeaza atat in cauze cat si in efecte ale incercarilor esuate de a avea un copil si este importanta cautarea unui echilibru pentru a aduce lucrurile la o stare de normalitate confortabila pentru parteneri.
Conceperea unui copil a capatat, de-a lungul timpului, si o multitudine de aspecte sociale si emotionale care se manifesta, mai mult sau mai putin constient la fiecare dintre noi. Inca de cand ne nastem, auzim bunicii si parintii nostri vorbind despre urmasii pe care ii vom avea si invatam de la ei modalitati pe care sa le aplicam atunci cand vom fi la randul nostru parinti. Din astfel de motive, dar si din multe altele, momentul maturitatii si a formarii unui cuplu duce mai devreme sau mai tarziu la ideea conceperii de urmasi si esecul intr-un astfel de demers creeaza tensiuni deosebite care sunt intretinute de cele mai multe ori si de presiunile familiale.
Dimensiuni sociale
Dupa formarea unui cuplu si eventual oficializarea relatiei prin casatorie, majoritatea oamenilor se lovesc de urmatoarea situatie: fie ca sunt rude sau prieteni, fie ca sunt persoane pe care le intalnesc pentru prima oara, aproape toata lumea ii intreaba cand vor avea un copil. In plus, fiecare dintre parteneri are in spate o istorie personala a familiei si sunt marcati de dorinta parintilor proprii de a avea nepoti. Sigur ca am putea spune ca aceste lucruri pot fi ignorate, ca suntem suficient de maturi sa ne luam singuri deciziile si nimeni nu trebuie sa ne spuna ce si cum sa facem. Si chiar asa este! Problema intervine de regula atunci cand acestea toate se suprapun peste dorinta noastra de a avea copii, dorinta care nu se mai transforma in realitate, iar tensiunile devin extrem de intense.
Dimensiuni personale
Atunci cand incercarea de a concepe un copil este sortita esecului in mod repetat, partenerii si mai ales femeile, trec prin diferite stari. Fiecare persoana reactioneaza diferit in functie de felul ei de a fi, dar si de situatiile pe care le intampina. In astfel de conditii se creeaza un cerc vicios din care pare ca nu exista iesire. Pe de o parte, esecul repetat de a concepe provoaca stres si stari emotionale negative, pe de alta parte, stresul si tensiunea influenteaza functiile biologice, determinand dezechilibru endocrin si la nivelul functiilor sexuale.
Chiar daca se spune ca nu se poate demonstra in mod concret stiintific ca factorii psihologici au un rol determinant in multe dintre tulburarile de fertilitate, acest aspect este mereu adus in discutie si trebuie luat in considerare in astfel de situatii. Asa cum am spus, fiecare persoana reactioneaza in felul ei atunci cand are o problema. De cele mai multe ori reactiile sunt moderate si, cu tot dramatismul situatiei se ajunge in cele din urma la acceptarea situatiei, fapt care determina relaxare.
Sunt insa femei care transforma obtinerea unei sarcini intr-o adevarata obsesie, solicitand si facand tot felul de teste medicale si implicand si partenerul intr-o rutina a investigatiilor care intr-un final alunga romantismul si spontaneitatea din viata sexuala a cuplului. In plus, provoaca un nivel crescut de stres ambilor parteneri si poate determina chiar si probleme de comunicare si relationare intre acestia.
Multe femei marturisesc, dupa ce au ramas insarcinate, ca fericitul eveniment s-a intamplat exact in momentul in care au reusit sa nu se mai gandeasca la acest lucru atat de intens si “si-au luat liber” de la intalnirile regulate cu medicul, de la termometru si calendarul strict de ovulatie. Sunt si situatii in care femeia care isi doreste sa ramana insarcinata ajunge la un nivel de stres foarte mare si poate avea chiar si simptome depresive.
Pot aparea si cazuri extreme de sarcina imaginara, situate in care o femeie are simptome si semne fizice de sarcina, precum si convingerea ferma ca este insarcinata, cand, in realitate, nu este. O astfel de situatie rara poate fi inca o dovada clara a influentei pe care psihicul o poate avea asupra corpului. Este bine ca, mai ales in cazul accentuarii unor astfel de manifestari familia sa ii fie alaturi, sa ii ofere suport emotional, fara a ridiculiza sau a incerca sa banalizeze situatiile prin care aceasta spune ca trece si sa se apeleze la ajutor de specialitate.
Cateva sugestii pentru a face fata
Daca te confrunti cu o problema de fertilitate este important sa comunici cu partenerul tau. Poate fi de ajutor si comunicarea cu familia si prietenii apropiati pentru a gasi cel putin sprijin emotional si nu trebuie neglijate nici aspecte ale consilierii de specialitate (medicul sau psihologul pot ajuta in astfel de cazuri). Recapatarea echilibrului emotional si relaxarea sunt importante, atat pentru functionarea organismului cat si pentru stabilitatea relatiei.