E-urile, camuflate de producatorii de alimente sub denumiri stiintifice

    Medicii nutritionisti atrag atentia ca, in ultima vreme, E-urile au inceput sa dispara de pe etichetele produselor alimentare, dar nu si din continutul acestora. Producatorii de alimente au apelat la un mic artificiu. Astfel, mult criticatele E-uri au fost inlocuite cu denumirile chimice corespunzatoare.

    „In ultimele luni, de cand consumatorii au inceput sa constientizeze problema aditivilor alimentari si sa fie mai atenti atunci cand cumpara un produs, E-urile au inceput sa dispara de pe etichetele alimentare. Producatorii inlocuiesc acum E-urile cu denumirea chimica a respectivei substante continute in produs”, atentioneaza prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti.

    Mai exact, pe eticheta unui produs care pana acum avea scris, spre exemplu, E 102, acum poate sa apara mentionat numai tartrazina (colorant). In acest fel, subliniaza specialistul, consumatorul este indus in eroare. "Producatorii mentioneaza pe eticheta alimentara denumirea chimica a respectivului aditiv, bazandu-se pe inabilitatea consumatorului de a face corelatia intre codul E-ului si denumirea substantei", completeaza prof. Mencinicopschi.

    La randul lor, reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) spun ca au observat aceasta practica, insa ea este legala. "Da, am observat ca, in ultimul timp, denumirile aditivilor alimentari au luat locul E-urilor de pe etichetele produselor, insa procedura este legala. Potrivit HG 106 din 2002, operatorul economic poate sa scrie pe eticheta E-ul continut de produs sau denumirea acestuia. Noi nu le putem impune sub ce forma sa scrie", a declarat presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu. Pentru ca legea in vigoare le permite producatorilor sa-si aleaga singuri modul in care sa scrie ingredientele pe care le contine un produs, nutritionistii ii atentioneaza pe consumatori sa fie atenti la E-urile care se ascund in spatele unui cod.

    Spre exemplu, dintre cele peste 350 de E-uri admise in Romania, cele mai utilizate si, totodata, nocive sunt E 102 (tartrazina), E 110 (colorant galben portocaliu), E120 (rosu carmin), E122 (azorubina – colorant rosu), E132 (albastru brilliant), E 150 (caramel). Din categoria edulcolorantilor, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi aminteste E 951 (aspartam), E 952 (ciclamat), E954 (zaharina), E 955 (sucraloza).

    Despre consumul acestor aditivi alimentari, directorul Institutului de Cercetari Alimentare spune ca dauneaza organismului, putand duce la aparitia cancerului ori a unor boli respiratorii precum astm sau bronsite. "Atunci cand sunt consumati regulat, aditivii alimentari se fixeaza pe ADN si pot deveni cancerigeni". E-urile nu intra doar in compozitia produselor alimentare (sucuri, prajituri, biscuiti, mezeluri), ci si a celor cosmetice.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here