Manifestarile de tipul varsaturilor frecvente sau durerilor de cap pot fi determinate de unele dificultati existentiale ale copilului, care pot duce la tulburari psihice, atrag atentia medicii pediatri.
Specialistii de la Centrul de Psihosomatica din cadrul Spitalului de copii „Grigore Alexandrescu“ spun ca varsaturile, durerea de burta sau cea de cap, tulburarile de alimentatie sau cele respiratorii pot fi determinate de unele dificultati existentiale ale copilului. In aceste cazuri, interventia de specialitate, pluridisciplinara de tipul pediatric, neurologic, psihiatric si psihologic poate veni in ajutor. Centrul de Psihosomatica de la Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu“ urmareste identificarea precoce a acestor probleme.
Centrul a fost infiintat in cadrul departamentului de toxicologie de la Spitalul clinic de urgenta pentru copii „Grigore Alexandrescu“ si va asigura asistenta specializata pentru copiii din Bucuresti. Specialistii din cadrul centrului se adreseaza parintilor, dar si scolilor publice sau private. Echipa este formata din medici psihiatri, neurologi, psihologi si asistenti sociali.
Un nou studiu a demonstrat ca acei copii care intra in contact cu pisicile in primii doi ani de viata risca sa devina alergici la animale, cu toate ca nivelul de sensibilitate poate sa dispara in jurul varstei de sase ani. Cercetarile mai vechi sustin contrariul, insa toate admit faptul ca probabilitatea sensibilitatii creste in functie de frecventa cu care micutii intra in contact cu felinele.