Durerea de sani, un simptom normal

    Unele femei parcurg sarcina doar cu cateva semne minore, in timp de restul experimenteaza parca toate simptomele unei sarcini. Durerile de sani fac parte din arsenalul de simptome pe care le poate dezvolta o femeie insarcinata, acompaniindu-se in mod normal cu alte modificari ale sanului. Aceasta senzatie de discomfort sau durere la nivelul unui sau a ambilor sani, se numeste mastodinie si poate aparea din multiple cauze.

    Mastodinia este considerata normala in sindromul premenstrual, perioada pubertatii, sarcina si alaptarea, insa durerea de sani poate aparea si in alte conditii precum aloolismul si consumul anumitor medicamente, traumatismele mamare, infectiile (abcese, mastite) displaziile (mastoza fibrochistica) si rar in cancerul mamar – nu reprezinta un simptom comun in acest caz, ci doar in stadiile avansate. Mastodinia din sarcina, este unul din semnele cele mai precoce pe care femeile insarcinate le experimenteaza.

    Chiar daca sanul nu produce inca lapte, odata cu debutul sarcinii, se initiaza o multitudine de procese la nivelul glandei mamare ce pregatesc terenul pentru sinteza si ejectia secretiei lactate. Astfel organismul matern produce cantitati crescute de estrogen si progesteron ce stimuleaza circulatia sangvina si limfatica la nivelul sanilor. Acest lucru impreuna cu cresterea numarului si dimensiunilor celulelor glandulare contribuie la aparitia durerii si cresterea volumului sanilor. Durerea de san in sarcina apare in mod obisnuit ca o senzatie de tensiune, gonflare si sensibilitate excesiva perceputa la nivelul ambilor sani.

    Durerea excesiva sau roseata aparute la nivelul unui singur san, pot indica alte afectiuni si in aceasta situatie trebuie cerut sfatul obstetricianului. In mod obisnuit, disconfortul mamar continua pe tot parcursul sarcinii, dar durerea este mai intensa in primul trimestru debutand aproximativ in a 4-a saptamana de sarcina. S-a constat ca durerea de sani este mai puternica la gravidele de varsta mai mica. Mastodinia se acompaniaza, in mod normal, cu alte modificari ale sanului precum cresterea in dimensiuni, accentuarea retelei venoase subcutanate, hiperpigmentarea areolei mamare, aparitia unor mici excrescente la nivelul areolei – nodulii montgomery. Aceste aspecte sunt considerate fiziologice si nu ar trebui sa ingrijoreze gravida.

    Cea mai buna modalitate, uneori singura, de a reduce durerea de sani pe parcursul sarcinii este folosirea de mijloace suportive pentru san adecvate corpului fiecareia in special atunci cand femeia desfasoara activitati fizice (miscare). Aceste mijloace suportive trebuie sa fie comode si confectionate din materiale foarte moi. Se recomanda, de asemenea, masajul bland al sanului si aplicarea unor preparate locale cu efect emolient, metoa utila si in vederea impiedicarii aparitiei vergeturilor.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here