Chiar daca nu exista o regula stricta in privinta intervalului minim ce trebuie sa existe intre doua sarcini, specialistii fac totusi o serie de recomandari al caror rol este de a proteja atat sanatatea mamei cat si pe cea a viitorului copil. Din punct de vedere medical, se considera ca perioada considerata optima intre doua nasteri este de doi ani, mai ales daca prima nastere s-a produs prin interventie cezariana. In aceste conditii, daca vrei ca totul sa fie “ca la carte” si iti doresti al doilea copil va trebuie sa concepi un fratior sau o surioara in momentul in care primul tau copil va avea varsta de un an si trei luni.
In acelasi timp, posibilitatea de a ramane insarcinata poate sa apara la numai cateva saptamani dupa nastere. Totusi este indicata o spatiere intre sarcini pentru a da ragaz organismului sa-si refaca resursele necesare sustinerii si dezvoltarii normale a unei noi sarcini.
In trecut, nasterea prin operatie cezariana limita drastic si numarul recomandat de sarcini ulterioare. Recomandarea era de doua nasteri, maxim, prin interventie cezariana, dar in prezent se considera ca numarul de sarcini recomandate in cazul nasterii prin cezariana are limite mult mai largi, datorita progresului atat al tehnicii de efectuare a procedurii cat si datiorita posibilitatilor de monitorizare a sarcinii.
Specialistii au pareri impartite in privinta celei mai potrivite modalitati de a naste, dar cei mai multi sustin ideea ca o nastere prin cezariana trebuie urmata tot de cezariana.
Diferit a doua oara
Al doilea copil aduce in viata unei familii o serie de schimbari, iar fiecare parinte trebuie sa invete cum sa le faca fata. Importanta este atat alegerea celui mai potrivit interval intre cele doua sarcini, cat si pregatirea primului copil pentru venirea pe lume a fratelui sau surorii mai mici. A doua sarcina va afecta mama in foarte multe feluri, atat pe plan fizic, cat si psihic.
Apare din nou depresia si anxietatea, care sunt normale dupa sau inainte de fiecare nastere. Daca la primul copil nasterea a fost dificila, mama isi poate aduce aminte cu teama de durerile fizice, stresul si oboseala pe care le-a parcurs prima oara. La cea de-a doua nastere, mama se poate simti ingrijorata in ceea ce priveste ingrijirea si atasamentul fata de cel de-al doilea copil. Va fi la inceput mai greu de inteles ca dragostea pentru primul nascut poate fi impartita cu cel de-al doilea.
Chiar daca de regula se vorbeste mai mult de existenta unui interval minim ce trebuie sa existe intre doua nasteri, se pare ca ideal este ca urmatoarea sarcina sa nu fie programata nici dupa un interval mai mare de cinci ani de la prima nastere. Unele cercetari au evidentiat faptul ca perioadele prea scurte sau, dimpotriva, prea lungi intre doua sarcini sporesc riscurile de complicatii pentru nou-nascuti. Acestia fie se nasc prematur, fie cu greutate mai mica decat normal.
Intrebare: Care sunt greutatile la care sa te astepti la cel de-al doilea copil?
Una dintre marile probleme care apar odata cu al doilea copil este gelozia celui mare. El vede ca mama se ocupa mai mult de bebelus, iar atunci cand vin in vizita bunicii, rudele, prietenii, toti se apleaca asupra celui mic, admirandu-l, iar pe el nu-l baga nimeni in seama.