Despre barbati si… fertilitate

    Foto: Photoland

    „Infertilitate“ este un termen folosit atunci cand un cuplu nu reuseste sa conceapa un copil in mai putin de un an de zile de relatii sexuale normale si neprotejate. Termenul de 12 luni a fost ales aleatoriu, ca un indiciu pentru momentul in care ar trebui sa apeleze la un specialist cei care isi doresc sa devina parinti.

    Infertilitatea masculina este implicata in aproximativ 40-60 % dintre cazurile de cupluri care se confrunta cu probleme de conceptie.

    In general, daca un cuplu nu reuseste sa conceapa un copil intr-un termen de un an de zile, specialistii sunt de parere ca ambii parteneri trebuie supusi unor teste si investigatii medicale. E necesar ca atat femeia, cat si barbatul sa faca anumite teste preliminare de laborator, un examen fizic si li se va cere istoricul medical.

    Bineinteles, scopul acestor evaluari este acela de a determina cauza infertilitatii si de a exclude prezenta unei patologii medicale importante precum cancerul testicular.

    Putina anatomie

    Inainte de toate, important de mentionat ar fi faptul ca oricine isi doreste sa devina parinte ar trebui sa cunoasca foarte bine cum functioneaza organismul sau si al partenerului de viata. In cazul in care ne confruntam cu o problema de fertilitate masculina, tu esti cea care ar trebui sa te documentezi cat mai mult pe seama acestui subiect, deoarece, asa cum stim toate, barbatii nu vor acorda niciodata suficienta atentie unor astfel de „lucruri marunte“. Pentru inceput, ar fi bine de stiut ca organele genitale masculine formeaza un sistem de transport al spermei. Ele se „limiteaza“ la doua testicule asezate in scrot, cu canale excretoare (epidim si canale deferente), glande secretoare si penis. Testiculele sau gonadele barbatesti sunt de forma ovala, fiecare fiind format din mai multe tuburi seminifere infasurate in jurul lor, in care sunt produsi spermatozoizii. Invelisul lor extern consta intr-un „culcus„ alcatuit din fibre musculare netede, ale caror contractii faciliteaza trecerea spermatozoizilor catre canalele ejaculatoare. Cele doua functii principale ale testiculelor sunt: producerea de spermatozoizi si secretia hormonilor sexuali. Un spermatozoid este o celula unica, formata din cap, o piesa intermediara si o coada (flagel).

    Sa aruncam o privire in spate…

    Atunci cand se pune problema unei probleme de fertilitate, barbatul, asa cum am mai spus, va fi supus tot atator teste, cat si femeia. Unul dintre ele este investigatia istoricului medical al familiei. Acest lucru este necesar pentru ca medicul sa poata determina daca au existat cazuri de criptorhidie, o anomalie ce se poate traduce prin necoborarea unuia dintre testicule in scrot (ceea ce poate creste riscul de infertilitate), pubertate intarziata sau absenta (poate indica o problema genetica sau hormonala), interventii chirurgicale care ar fi putut conduce la blocarea unuia dintre canalele deferente sau tratamente medicale ce ar fi putut altera calitatea spermei.

    Examinarea si investigatiile medicale

    Dupa evaluarea zonei genitale, orice viitor tatic va fi supus unor investigatii medicale, prima dintre ele fiind spermograma. De obicei, se efectuzeaza doua sau trei analize ale spermei, pentru un rezultat cat mai corect. Majoritatea specialistilor sunt de parere ca, inainte de o spermograma, pacientul trebuie sa nu ejaculeze 2-3 zile, iar mostrele trebuie examinate in mai putin de doua ore de la ejaculare. Analiza spermei apreciaza volumul unei ejaculari, concentratia spermei, procentajul spermatozoizilor mobili si calitatea lor. Apoi urmeaza testele de sange, prin care se urmareste evaluarea statusului hormonal, o privire amanuntita asupra nivelului de testosteron, FSH (hormonul de stimulare foliculara) si LH (hormonul luteinizant). Acestia din urma controleaza productia de spermatozoizi si testosteron de catre testicule si sunt eliberati de glanda pituitara, situata la baza >>> creierului. Uneori, barbatul este suspus unei radiografii a canalului deferent, pentru a se putea diagnostica daca este vorba de un blocaj al canalelor de ejaculare, iar pentru un diagnostic cat mai precis se poate recomanda efectuarea unei ecografii transrectale.

    Pentru orice eventualitate, viitorul tata ar trebui sa-si faca si analizele genetice, precum analiza Cariotip. Fiecare barbat are un cromozom X si unul Y, in timp ce femeile au doi cromozomi X. Foarte rar, in urma testelor genetice, se poate stabili ca barbatul are in plus un cromozom X, ceea ce duce la un status hormonal anormal si, implicit, la infertilitate. Ca un rezumat, ar fi bine sa mentionam ca vinovate de aparitia unei probleme de fertilitate masculina ar putea fi urmatoarele aspecte: obstructia canalelor deferente, dereglari ejaculatorii, anomalii testiculare. Pentru orice exista tratament!

    Barbatii diagnosticati cu infertilitate, in functie de cauza infertilitatii, vor fi informati de catre medicul curant despre posibilitatile de schimbare a stilului de viata ce ar putea sa creasca rata fertilitatii. Daca numarul de spermatozoizi este scazut, se recomanda o rarire a contactelor sexuale, cu scopul de a creste procentul de spermatozoizi din sperma. De asemenea, trebuie stabilita oportunitatea administrarii unor vitamine in acest sens. Studii recente au demonstrat ca barbatii isi pot imbunatati calitatea spermei, in sensul cresterii numarului de spermatozoizi, prin administrarea unei combinatii de acid folic si zinc. Daca exista tulburari hormonale, rezultate pozitive se pot obtine utilizand anumite produse hormonale administrate la recomandarea unui medic endocrinolog. In cazul ejacularii retrograde, adeseori se poate corecta acest defect prin administrarea unor produse medicamentoase.

    Proceduri invazive

    In cazul in care barbatul sufera de o infertilitate usoara, inseminarea artificiala sau alte tehnici de reproducere umana asistata, cum ar fi GIFT (transfer intratubar a spermatozoizilor) si ZIFT (transfer intratubar a zigotului) pot fi de ajutor. O conduita terapeutica cu rezultate remarcabile in cazul unui numar redus de spermatozoizi este reprezentata de o forma de micromanipulare celulara numita injectarea intracitoplasmatica a spermatozoizilor (ICSI). Aceasta este o procedura efectuata in laborator, prin care spermatozoizii si ovulele sunt recoltate de la fiecare partener in parte si apoi un singur spermatozoid este injectat in interiorul unui ovul. Ovulul astfel fertilizat este introdus in cavitatea uterina. Daca sperma unui barbat nu contine spermatozoizi, exista cateva modalitati de a recolta acesti spermatozoizi direct de la nivel testicular. Rata de succes este in general buna – mai mare de 65% in anumite clinici. Insa factori precum calitatea slaba a spermei ori a ovulului, asociati varstei ridicate a mamei pot sa reduca rata de succes a acestor proceduri. Mai mult, trebuie mentionat ca medicina este un domeniu unde descoperirile stiintifice apar in fiecare zi, motiv pentru care noi modalitati de obtinere a unei sarcini in conditiile existentei unei afectari a fertilitatii masculine sunt in continua cercetare.


    SFAT SUPERBEBE

    In ziua de azi, am putea spune ca orice este posibil. In cazul in care nu reusiti sa concepeti un copil in termen de aproximativ un an de zile, tu si partenerul tau, ar fi bine sa va faceti o programare la un specialist. Asa cum tu ai nevoie de un ginecolog specializat in probleme de infertilitate, la fel si el va avea nevoie de un urolog. Nu va fie jena sa va deschideti sufletul, pentru ca doar asa aveti toate sansele sa deveniti parinti mai devreme decat v-ati fi asteptat.


    INFO COMPLEMENTARA

    Cele mai recente studii in domeniu au aratat ca sansele de a concepe un copil pe cale naturala sunt de 50% intr-un timp mai scurt de 6 luni, 90% intr-un an si doar 10% dintre cuplurile sanatoase au avut nevoie de mai mult de un an pentru ca partenera sa ramana insarcinata


    ATENTIE

    Asemenea tie, si partenerul tau trebuie sa urmeze un mod de viata sanatos. O dieta echilibrata bazata pe vitamine, minerale si proteine, precum si renuntarea la tutun si alcool vor aduce numai beneficii incercarilor voastre de a aduce pe lume un copil sanatos.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here