Desi poate fi socant pentru unii parintii, se considera ca este perfect normal sa iti surprinzi copilul avand manifestari sexuale si nu trebuie certati sau batuti pentru aceasta.
Se poate intampla sa iti surprinzi bebelusul sau copilul ca isi mangaie zonele intime sau chiar se masturbeaza. La copiii mici sau chiar bebelusi, acest comportament nu are conotatii sexuale intrucat ei nu cunosc notiunea de sex/sexualitate. Cea mai buna atitudine este ignorarea: nu radem, nu il certam, nu il batem. pur si simplu nu vedem ce face. Daca copilul este certat, mai tarziu cand ajunge in perioada de adolescenta sau la maturitate ii va fi rusine de sexualitate. Daca razi de copil, el va simti ca este foarte rusinos ce face si anormal.
Masturbarea poate incepe din copilarie si continua pana la maturitate. Unii nou-nascuti baieti se nasc cu erectie, iar unele nou-nascute se nasc cu zona genitala lubrifiata. Multi copii se ating in zona genitala pentru ca se simt bine facand acest lucru, desi nu pot simti inca intreaga placere a masturbarii, deoarece nu pot atinge orgasmul inca. Majoritatea parintilor ii opresc pe copiii lor cand ii prind jucandu-se cu organele genitale si acest lucru este recomandat, dar conteaza foarte mult modul in care se realizeaza, deoarece felul cum ii opresc poate avea un impact important in dezvoltarea sexuala a copiilor. Daca tipi la copiii tai sau daca ii lovesti peste mana vor ramane cu senzatia ca placerea sexuala e un lucru rau.
In paralel cu primii pasi
Poate parea greu de crezut dar viata sexuala a copilului tau incepe foarte, foarte devreme. La nastere, sexul unui copil determina comportamente distincte ale parintilor, care vor influenta dezvoltarea ulterioara a copilului. Elementele din care este compus universul lui vor determina viata lui viitoare. Chiar si culorile folosite la decorarea camerei copilului, jucariile ce ii vor fi aduse reprezinta intaritori pentru comportamentul lui ulterior.
Descoperirea sexuala incepe cu explorarea genitala si cu atingerea. Stimularea genitala incepe imediat ce copilul a dobandit coordonarea membrelor, asadar nu te teme si nu te arata oripilata de micile gesturi cu tenta sexuala pe care le inregistrezi la el. Intre un an si trei ani, copiii incep sa observe diferentele, demonstreaza interes pentru ritualul baii si al mersului la toaleta. Intre trei si cinci ani, copiii incep sa comenteze diferentele dintre organele sexuale, curiozitatea ii face sa vrea sa atinga trupul celuilalt, incep sa puna intrebari despre cum se fac copiii. Aceste reactii sunt absolut normale.
Dupa cinci ani, baietii se vor intreba deja asupra rolului testiculelor si vor incepe sa faca asociatii intre organele feminine si masculine. Comportamentul sexual uman nu este limitat de perioade de reproducere, ci de placerea sexuala.
Intrebare: In ce mod trebuie sa se comporte parintii fata de sexualitatea copilului lor?. Parintii, precum si cei care intra in legatura cu copilul trebuie sa raspunda acestor probleme cu atitudini pozitive si sanatoase. O atitudine brutala, insensibila, cu accente tiranice, poate crea o reactie adversa asupra copilului tau. Daca ti se pare ca interesul copilului tau se manifesta intr-o directie pe care tu nu o poti accepta, cere sfatului unui psiholog.