Dintii raman sanatosi doar daca sunt ingrijiti corespunzator. Poate parea complicat sa acorzi atata atentie dentitiei, dar satisfactia de a avea un zambet perfect si, mai ales, de a nu simti in niciun fel durerea provocata de o afectiune dentara, merita cu siguranta efortul.
Igiena dentara corecta ramane pe primul plan, dar la fel de importante sunt controalele periodice si diferitele teste moderne ce permit corectarea anumitor imprefectiuni, precum si depistarea precoce a afectiunilor. Specialistii clinicii Dent Estet au introdus in premiera conceptul de minima interventie, altfel spus, tehnici ce permit controlul dezvoltarii afectiunilor dentare cu scopul de a evita interventia chirurgicala.
“Toate aceste metode au un singur scop: promovarea stomatologiei preventive, tratarea cauzei și nu doar a simptomelor afecțiunii carioase, restaurarea dinților intr-un mod conservativ, prin utilizarea bio-materialelor, minimalizarea și eliminarea factorilor de risc in dezvoltarea cariilor”, spune dr. Oana Taban, CEO al grupului de clinici Dent Estet.
Pe scurt, este vorba de trei tipuri de teste ce ofera indicii complexe legate de dentitia ta sau a micutului tau. „Saliva Check Buffer”, testul de verificare a salivei, determina nivelul PH-ului, dar si consistenta, cantitatea si calitatea salivei; aceste caracteristici indica existenta unor afectiuni ale glandei salivare, predispozitia pentru carii sau eroziuni dentare, precum si eficienta salivei in neutralizarea acizilor din mediul oral.
Un alt test este „Saliva Check Mutans”, testul de depistare a bacteriei Streptococcus Mutans, care indica nivelul salivar al acestui streptococ intr-un mod simplu, nedureros si rapid. Rezultatele se obtin in 15 minute. Conform specialistilor aceasta bacterie joaca un rol semnificativ in aparitia cariilor, iar prezenta acesteia in saliva determina gradul de risc cariogen al pacientului. Studii recente au demonstrat ca prevalenta cariilor in randul copiilor in varsta de 12 ani este de 1,0% in Austria, 1,2% in Franta, 2,8% in Romania si 4,4% in Bulgaria.
„Plaque Indicator Kit” este un test ce ofera o imagine completa a zonelor afectate de placa bacteriana, indicand nivelul de aciditate a acesteia, precum si diferentele dintre o placa bacteriana matura si una recenta.
Si autoritatile locale se declara preocupate de sanatatea dentara a micilor bucuresteni. La initiativa Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, parintii copiilor din Bucuresti isi pot inscrie micutii la un consult stomatologic gratuit.
Copiii vor beneficia astfel de tratamentul afectiunilor dentare si parodontale precum si de indicatii pentru o igiena orala corecta. Parintii pot suna la 021.314.23.15, de luni pana vineri, intre orele 8.30-16.30, pentru programari si detalii suplimentare. Vizitele la stomatolog vor fi programate in zilele de luni, miercuri si vineri intre orele 8-14 si marti si joi intre orele 14-20.
Expertii in igiena orala atrag atentia ca gingivita si cariile la copii pot fi evitate doar daca micutilor li se impune de timpuriu o igiena orala corecta. Rutina igienei trebuie formata din primii ani si trebuie sa dureze de-a lungul intregii vieti. La varsta de doi – trei ani, copilul poate fi deja invatat tehnici de periaj corect. Programati-va copilul la controale dentare chiar de la varsta de un an. Vizitele periodice vor deveni pentru copil o obisnuinta si il vor ajuta sa scape pe viitor de frica de medicul stomatolog. Incurajati-va copilul sa discute despre temerile legate de controalele stomatologice, dar nu pomeniti niciodata cuvantul "doare" sau "durere".