Sarcina, nasterea si lauzia reprezinta perioade fiziologice de dezvoltare ale organismului matern din punct de vedere fizic (anatomic), functional si psihic. insa, poate tocmai pentru ca aceasta perioada de dezvoltare presupune si o noua adaptare a organismului matern la noile conditii, exista imperfectiuni in aceste mecanisme – sau cel putin asa le consideram deocamdata, in lumina dovezilor stiintifice deja existente.
Aparatul cardiovascular este pus in fata unei solicitari crescande si progresive; progresie ce evolueaza odata cu varsta de sarcina, dar care impune necesitatea mobilizarii rezervelor functionale ale aparatului cardio-vascular. Daca aceste rezerve sunt intacte, respectiv daca aparatul cardio-vascular a fost indemn anterior sarcinii, organismul matern face fata cu succes sarcinii. Daca insa exista deficiente in functionarea aparatului cardio-vascular, fie ca tin de functia de pompa a inimii, fie ca tin de functionalitatea sistemului vascular – sarcina ca element de suprasolicitare poate determina aparitia simptomelor clinice.
Acest fapt ar justifica aparitia senzatiei de tegumente reci la nivelul extremitatilor (frecvent la nivelul mainilor si picioarelor). In mod fiziologic sarcina ar reprezenta perioada in care se produc modificari caracterizate de o crestere usoara a vascularizatiei in general, cu vasodilatatie periferica; fapt ce determina o crestere a temperaturii extremitatilor in cazul femeilor insarcinate (acestea avand mai tot timpul mainile calzi si umede), insa aceasta modificare vasculara periferica inseamna si o crestere a vulnerabilitatii in cazul in care conditiile mediului imediat inconjurator acesteia nu sunt propice.
Aceasta vulnerabilitate deriva si din pierderea relativ facila a unei cantitati crescute de energie prin vasodilatatie periferica (valoarea temperaturii exterioare corporale, sau mai bine spus diferenta de temperatura dintre tegument si mediul ambiant semnifica in fapt valoarea schimbului de energie dintre cele doua medii). Orice valoare a diferentei de temperatura care ar solicita un efort suplimentar de termogeneza (recastigare sau mai frecvent mentinerea temperaturii corporale) face ca sistemul nervos vegetativ (involuntar) sa trimita semnale de prezervare a energiei, una dintre modalitati fiind vasoconstrictia periferica accentuata. Ori tocmai acest raspuns ce pare disproportional cu diferenta de temperatura, poate provoca neplacerea resimtirii unei temperaturi scazute la nivelul tegumentelor extremitatilor.
In privinta vulnerabilitatii fata de infectii, indiferent de localizare si indiferent de agentul etiologic (viral sau bacterian), aceasta ar putea fi explicata prin scaderea raspunsului imun al unei femei insarcinate, scadere ce are ca principal scop permiterea dezvoltarii allo-grefei (acceptarea de catre organismul matern a produsului de conceptie chiar daca acesta contine si jumatate din informatia genetica a viitorului tata).