Cutii pentru bebelusii abandonati

    Abandonarea copiilor nou-nascuti este un fenomen care persista la nivel european, numarul copiilor abandonati in institutii fiind ridicat mai ales in Romania si Bulgaria, arata un raport al Consiliului Europei, care constata revenirea "turnurilor pentru bebelusi", relateaza AFP.
    Daca multi nou-nascuti sunt in mod periodic descoperiti in pubele sau locuri publice, altii, mai putin numerosi, sunt abandonati in locuri speciale, reminiscente ale "turnurilor pentru bebelusi" sau "turnurile pentru abandon", frecvent intalnite in Europa in Evul Mediu.

    "Asistam la revenirea controversata a turnurilor pentru bebelusi", explica parlamentarul britanic Michael Hanckok, autorul unui raport dezbatut vineri la Strasbourg. In Germania, Elvetia, Austria, Ungaria, Slovacia, Belgia, Italia, au fost instalate in ultimii ani "cutii pentru bebelusi".
    Accesibile din exterior, aici poate fi abandonat un copil in mod anonim, acesta urmand a fi incredintat unor parinti adoptivi. Inregistrat imediat, chiar daca mama sa dispune de o perioada in care poate sa isi ia copilul inapoi, acesta primeste un nume si un prenume.
     La inceputul lunii, o noua "Babyklappe" (cutie pentru bebelusi) a fost amenajata la un spital din Outre-Rhin. In Germania exista 80 de astfel de amenajari si circa zece in tari ca Italia sau Cehia, dar fenomenul este prezent la nivel mondial, Japonia tocmai creand un astfel de centru la Kumamoto.

    In Statele Unite, incepand din 1999, majoritatea statelor permit abandonul anonim al bebelusilor, de la nastere pana la un an, in zone special amenajate si securizate, fara riscul de urmarire penala. "Cutia pentru bebelusi" genereaza controverse: in multe tari, abandonul, mai ales cel clandestin, este considerat o crima si acest sistem este perceput drept "o incitare la comiterea unei crime si eliminarea responsabilitatii materne".

    Detinatorii acestui sistem avanseaza argumente etice: lupta impotriva avortului, prevenirea abandonului clandestin, infanticidul si relele tratamente, iar in prezent certitudinea ca acesti copii sunt adoptati. "Este un rau mai mic, deoarece viata copilului nu mai este pusa in pericol si acesta devine adoptabil", a rezumat vineri parlamentarul francez Andre Schneider. Aceleasi argumente sunt aduse si pentru nasterea in anonimat, foarte putin raspandita, cu exceptia Frantei, unde sunt inregistrate circa 500 de astfel de nasteri pe an. “Lipsa de copii adoptabili este un factor agravant al practicii abandonului anonim", potrivit Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

    Raportul, sarac in statistici pe acest subiect sensibil, afirma ca fenomenul abandonului "este departe de a inceta in Europa Centrala si Orientala si este prezent si in Europa Occidentala".

    Mamele care renunta la nou-nascuti sunt mai ales tinere, adeseori imigrante, fara venituri (imigrante ilegale, prostituate, tinere din mediul musulman) care nu au putut recurge la contraceptie sau avort.

    In unele tari, clauza de constiinta a medicilor sau termenele stricte si formalitatile pot afecta aceste practici.
    Numarul copiilor abandonati in institutii ramane ridicat in Romania sau Bulgaria.
    In Ucraina abandonul se explica prin presiunea familiala asupra mamei. Exista si cazuri in care mame bolnave de SIDA isi abandoneaza nou-nascutii susceptibili a fi purtatori ai virusului, mai ales in Rusia, Ucraina sau Georgia. Consiliul Europei cere membrilor sai sa adopte proceduri transparente privind abandonul si termene rezonabile pentru mamele care se razgandesc 

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here