Cunoaste-ti drepturile!

    Foto: Shutterstock

     Foarte multe gravide nu reusesc sa beneficieze in cele noua luni de sarcina de drepturile pe care le prevede legislatia muncii, dar si mai grav este ca necunoasterea acestor drepturi este intr-o foarte mare masura motivul pentru care viitoarele mamici au de suferit din cauza conditiei lor, din partea angajatorilor. in Romania, cel putin teoretic, exista o legislatie medicala privind protectia maternitatii la locul de munca, mai explicit dreptul gravidelor la locul de munca. De aceste drepturi beneficiaza salariatele gravide si mame, lauze sau care alapteaza, de cetatenie romana ori a unui stat membru al Uniunii Europene, care au raporturi de munca sau raporturi de serviciu cu un angajator.

    Legislatia muncii are un sector dedicat exclusiv drepturilor pe care o femeie gravida le are la locul de munca. Reglementarile legale continua si pe palierul de dupa nastere. Indiferent care este perioada in care te regasesti, trebuie sa stii ca este in primul rand obligatia ta de a-ti cunoaste aceste drepturi si obligatii si modul in care trebuie sa procedezi pentru a avea sustinerea legii. Niciun angajator nu va veni la tine sa te roage sa iti acorde drepturile pe care le ai, daca tu nu soliciti acest lucru. Va actiona in limitele minime de siguranta legale, dupa principiul „cine nu cere, nu primeste”.

    Asadar, daca esti salariata, cu contract de munca, tu trebuie sa soliciti atunci cand este cazul si sa stii ca ai dreptul la ore libere, dreptul la consultatii medicale gratuite cat si dreptul la concediu postnatal si indemnizatie de risc. Mai mult decat atat, trebuie sa stii ca legea te sustine cand este vorba de concediere, schimbarea atributiilor sau ture de noapte.

    Ordonanta de urgenta privind protectia maternitatii la locurile de munca reglementeaza masuri de protectie sociala pentru salariate gravide si mame, lauze sau care alapteaza, de cetatenie romana ori a unui stat membru al Uniunii Europene si din Spatiul Economic European, care au raporturi de munca sau raporturi de serviciu cu un angajator, cat si pentru cetateni ai altor state si apatrizi, care au, conform legii, domiciliul sau resedinta in Romania, daca sunt salariate gravide si mame, lauze sau care alapteaza. in sensul prevederilor legii, salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare.

    In egala masura, salariata care a nascut recent este femeia care si-a reluat activitatea dupa efectuarea concediului de lauzie si solicita angajatorului in scris masurile de protectie prevazute de lege, anexand un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data la care a nascut. Dispensa pentru consultatii prenatale reprezinta un numar de ore libere platite salariatei de catre angajator, pe durata programului normal de lucru, pentru efectuarea consultatiilor si examenelor prenatale pe baza recomandarii medicului de familie sau a medicului specialist.

    Dupa momentul in care au fost anuntati de starea de graviditate a angajatei, angajatorii au obligatia sa adopte masurile necesare, astfel incat sa previna expunerea salariatelor la riscuri ce le pot afecta sanatatea si securitatea. in plus, angajatorul trebuie sa se asigure ca salariatele nu sunt constranse sa efectueze o munca daunatoare sanatatii sau starii lor de graviditate ori copilului nou-nascut, dupa caz. Pentru toate activitatile susceptibile sa prezinte un risc specific de expunere la agenti, procedee si conditii de munca de risc, angajatorul este obligat sa evalueze anual, precum si la orice modificare a conditiilor de munca natura, gradul si durata expunerii salariatelor in scopul determinarii oricarui risc pentru securitatea sau sanatatea lor si oricarei repercusiuni asupra sarcinii ori alaptarii.

    Evaluarile trebuie efectuate de catre angajator, cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, iar rezultatele lor se consemneaza in rapoarte scrise. in categoria agentilor, procedeelor si conditiilor de munca susceptibile sa prezinte un risc specific de expunere pentru femeia gravida si fat, legea include socuri, vibratii sau miscari bruste, manipularea manuala de mase grele, zgomot, radiatii ionizante, radiatii neionizante, ambiante termice extreme, reci sau calde, miscari si pozitii de munca, deplasari (fie in interiorul, fie in exteriorul unitatii), oboseala mentala, fizica, alte eforturi fizice legate de activitatea salariatelor. Legea enumera, de asemenea, o serie de agenti despre care se stie ca pun in pericol sanatatea femeii gravide si a copilului ce urmeaza a se naste: agenti cancerigeni si/sau mutageni, in masura in care nu sunt mentionati in listele de valori limita de expunere profesionala la agenti chimici si pulberi din normele generale de protectie a muncii, mercurul si derivatii sai, medicamentele antimicotice, monoxidul de carbon, agentii chimici periculosi cu cale de absorbtie cutanata.

    Angajatorii sunt obligati ca, in termen de 5 zile lucratoare de la data intocmirii raportului, sa inmaneze o copie a acestuia sindicatului sau reprezentantilor salariatilor. Angajatorii vor informa in scris salariatele asupra rezultatelor evaluarii privind riscurile. in termen de 10 zile lucratoare de la data la care angajatorul a fost anuntat in scris de catre o salariata ca se afla in una dintre situatiile care ii pot afecta sarcina, acesta are obligatia sa instiinteze medicul de medicina muncii, precum si inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza isi desfasoara activitatea.

    De la data primirii instiintarii, medicul de medicina muncii si inspectoratul teritorial de munca vor verifica conditiile de munca ale salariatei la termenele si in conditiile stabilite de reglementarile legale. Angajatorul are obligatia sa pastreze confidentialitatea asupra starii de graviditate a salariatei si nu va anunta alti angajati decat cu acordul scris al acesteia si doar in interesul bunei desfasurari a procesului de munca, cand starea de graviditate nu este vizibila.

    Pentru protectia sanatatii lor si a copilului lor, dupa nastere, salariatele au obligatia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal si in cadrul concediului pentru lauzie stabilit prin Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare. Este bine sa stii ca angajatorii sunt obligati, de asemenea, sa acorde salariatelor care alapteaza, in cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare. in aceste pauze, se include si timpul necesar deplasarii dus-intors de la locul in care se gaseste copilul. La cererea mamei, pauzele pentru alaptare vor fi inlocuite cu reducerea duratei normale a timpului de munca cu doua ore zilnic. Pauzele si reducerea duratei normale a timpului de munca acordate pentru alaptare se includ in timpul de munca si nu diminueaza veniturile salariale si sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului. in cazul in care angajatorul asigura in cadrul unitatii incaperi speciale pentru alaptat, acestea vor indeplini conditiile de igiena corespunzatoare normelor sanitare in vigoare. Pentru asigurarea securitatii si sanatatii in munca a salariatelor gravide si/sau mame, lauze sau care alapteaza, regulamentele interne ale unitatilor trebuie sa contina masuri privind igiena, protectia sanatatii si securitatea in munca a acestora.

    O alta prevedere se refera la munca de noapte. Gravidele nu pot fi obligate sa desfasoare munca de noapte. in cazul in care sanatatea salariatelor este afectata de munca de noapte, angajatorul este obligat ca, pe baza solicitarii scrise a salariatei, sa o transfere la un loc de munca de zi, cu mentinerea salariului de baza brut lunar. Solicitarea salariatei se insoteste de un document medical care mentioneaza perioada in care sanatatea acesteia este afectata de munca de noapte.

    Daca, din motive justificate in mod obiectiv, transferul nu este posibil, salariata va beneficia de concediul si indemnizatia de risc maternal. Se procedeaza similar si pentru salariatele gravide care desfasoara munca in conditii cu caracter insalubru sau penibil, cand angajatorul are obligatia sa o transfere la un alt loc de munca, cu mentinerea salariului de baza brut lunar. O alta problema care le afecteaza adesea pe viitoarele mame este aceea a concedierii. Ei bine, trebuie sa stii ca angajatorului ii este interzis sa inceteze raporturile de munca cu: • salariatele gravide din motive care au legatura directa cu starea lor, • cu salariatele care se afla in concediu de risc maternal, • cu salariatele care se afla in concediu de maternitate, • cu cele care se afla in concediu pentru cresterea copilului pana la varsta de doi ani, respectiv trei in cazul copiilor cu handicap.
    Citeste mai mult in Revista Superbebe

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here