Parintii pot tine in frau discutiile copiilor de pe chat si ii pot apara de abuzurile si hartuirea de pe net.
85% dintre copii discuta cu straini prin intermediul Internetului, iar 20% dintre acestia isi dau datele acelor straini. “Mai mult, 50% dintre copii folosesc Internetul mai des decat parintii lor, conform statisticilor facute de Asociatia pentru Tehnologii si Internet din 2007. Toate acestea, in contextul in care anul acesta avem in total in Romania 12 milioane de utilizatori, fata de 5 milioane cat aveam anul trecut”, explica Patrick Danilevici, director de Comunicare la Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual. Astfel, impreuna cu Ministerul Educatiei, Inspectoratul General al Politiei Romane, Microsoft si Salvati Copiii au inceput o campanie de informare a parintilor, profesorilor si, prin urmare, a copiilor, cu privire la riscurile la care se supun minorii navigand pe Internet.
Inspectorii scolari din toata tara vor fi instruiti ca la randul lor sa-i informeze pe profesorii care se ocupa de programele educative din scoli. In ultima faza, profesorii si dirigintii ii vor invita pe parinti la lectii despre securitatea pe net.
Una dintre cel mai des intalnite riscuri la care se supun copiii sunt site-urile pornografice sau cele care indeamna la ura rasiala, discriminare ori violenta. “Imaginile erotice cu copii apar in mii de pagini web pe care legile unor state nu le pot sanctiona, deoarece cei care le posteaza se prevaleaza de principiul libertatii de exprimare artistica”, avertizeaza Organizatia Salvati Copiii. Un al doilea risc il reprezinta abuzurile. Agresorii pot trece drept prieteni si le pot induce copiilor suficienta incredere incat sa le fie oferite apoi date de contact, dau alte informatii personale.
Sfaturi pentru parinti
Asezati computerul intr-o camera folosita de toata lumea (in sufragerie) pentru ca folosirea lui sa faca parte din viata de zi cu zi. Daca il duceti in camera copilului, atunci activitatea va deveni privata.
Stabiliti impreuna cu copilul o limita de timp si chiar puneti un ceas cu alarma langa PC pentru a va anunta cand timpul expira
Explicati-i copilului ca nu este nevoie sa furnizati datele personale, cu exceptia cazurilor in care stiti cine le solicita si in ce scopuri vor fi folosite. Cea mai sigura solutie este de a crea un mediu de lucru personalizat pentru copii, cu accesul restrictionat la anumite site-uri. Trebuie sa instalati un filtru de spam care sa blocheze mailurile nesolicitate. Crearea unui cont de utilizator cu drepturi de acces limitate il va ajuta pe copil sa invete sa utilizeze computerul independent.
Parintii si copiii trebuie sa ajunga la o intelegere despre ce ar trebui si ce nu ar trebui sa foloseasca pe Internet, intelegere care sa includa toate nevoile si opiniile. Exemple: responsabilitatea expeditorului unui mesaj, descarcarea fisierelor si copyrightul si instalarea programelor.