Cum faci planning familial

    Intemeierea unei familii la momentul cel mai potrivit este una dintre dorintele cuplurilor moderne, care, pentru a aduce pe lume un copil, işi doresc sa se simta pregatiti emotional şi material.

    Acest lucru presupune planning familial, adica utilizarea unor metode contraceptive cat mai potrivite.

    Planning-ul familial ofera multe metode de contraceptie, incepand cu arhicunoscuta "metoda a calendarului" şi terminand cu metode moderne şi sofisticate: implantul intradermic sau plasturii cu hormoni. Este recomandat ca pentru alegerea metodei potrivite sa apelezi la sfatul medicului chiar daca in final tu eşti persoana care trebuie sa decida. Inainte de a lua decizia, consulta-te şi cu partenerul tau pentru a vedea in ce masura va afecteaza viata sexuala sau poate produce efecte secundare pe care nu le poti tolera, cum este cazul aparitiei unor schimbari ale ciclului menstrual. Daca este vorba de o metoda temporara sau permanenta, afla cat va trebui sa aştepti sarcina daca te decizi sa ai un copil.

    Contraceptivele orale sunt cele mai la indemana, nu sunt periculoase şi sunt eficiente cand sunt utilizate corect. Pilulele reduc riscul unor boli cum ar fi anemia, cancerul ovarian sau uterin. Te poti opri cand vei dori sa ai un copil şi poti ramane insarcinata curand. Aproape toate femeile pot folosi pilulele. Nu le folosi insa daca banuieşti ca ai fi gravida, daca alaptezi, ai peste 35 de ani şi fumezi sau ai una din bolile care contraindica folosirea contraceptivelor orale.

     

    Afla toate detaliile

     

    Metodele contraceptive sunt numeroase dar nu toate sunt cele mai potrivite pentru organismul tau. Contraceptivele injectabile sunt hormoni sintetici similari cu hormonul natural numit progesteron. O injectie la fiecare trei luni previne sarcina prin impiedicarea ovulatiei. Se folosesc de mult in alte tari, dar in Romania au patruns de curand. Uneori injectabilele duc la disparitia menstruatiei, dar nu este un semn de sterilitate. In unele cazuri, este nevoie de 6-9 luni de la oprirea injectabilelor pentru reluarea fertilitatii. O alta metoda contraceptiva este steriletul. El este inserat in uterul femeii pe cale vaginala şi are ca scop prevenirea sarcinilor. Trebuie inserat şi extras de medic. O alta metoda contraceptiva, prezervativul, este eficient doar atunci cand este folosit corect in timpul contactului sexual. Se va folosi un nou prezervativ la fiecare contact sexual. Sterilizarea feminina, numita şi ligatura trompelor uterine, este o metoda contraceptiva definitiva pentru femeile care sunt sigure ca nu mai doresc copii. Sterilizarea masculina, numita vasectomie este o metoda contraceptiva permanenta pentru barbatii care nu işi mai doresc copii. Este o procedura chirurgicala simpla ce poate fi facuta in cateva minute.

     

    Intrebare: Cat de periculos este avortul pentru fertilitatea ulterioara? 

    Complicatiile avortului pot ameninta sanatatea femeii, inclusiv posibilitatea de a avea copii in viitor. Daca o femeie recurge la avort, acesta trebuie facut cat mai devreme posibil şi, dupa aceea, trebuie folosita o metoda contraceptiva pentru ca o noua sarcina poate aparea la 11 zile de la un avort, chiar inaintea reaparitiei menstruatiei.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here