Preferintele culinare ale celor mici se formeaza chiar din primele luni de viata si sunt influentate in primul rand de dieta pe care o urmeaza parintii si de gusturile inoculate prin alimentatie. Majoritatea specialistilor sunt de parere ca o dieta vegetariana pentru cei mici este foarte sanatoasa si va avea efecte pe termen lung adupra organismului copilului.
Cele mai recente cercetari in domeniu au demostrat ca o dieta vegetariana este mult mai sanatosa decat una pe baza de produse de origine animala, ce contine grasimi saturate, colesterol si alte substante fara de care cei mici ar putea creste foarte bine. La categoria nutrienti esentiali, alimentele din plante pot fi trecute pe lista preferatelor deoarece furnizeaza energie si reprezinta o sursa importanta de proteine imbogatita cu alti nutrienti pro-sanatate precum fibrele, vitaminele antioxidante sau mineralele.
Important de retinut este faptul ca o dieta vegetariana furnizeaza toti nutrientii necesari pentru toate categoriile de varsta, de la nastere si pana in adolescenta. Bineinteles ca, cel putin in primele sase luni de viata, bebelusii ar trebui sa se hraneasca cu lapte matern. Acesta este felul prin care natura ajuta la intarirea sistemului imunitar al celui mic. Trebuie mentionat faptul ca exista doua tipuri de copii vegetarieni: cei ai caror parinti urmeaza si ei aceeasi dieta si cei care se trezesc intr-o dimineata si nu mai vor nici macar sa guste dintr-o friptura sau din orice alt produs de origine animala.
In oricare dintre cele doua cazuri s-ar afla copilul tau, ar fi bine sa-l incurajezi in alegerea acestui tip de alimentatie fiind cat se poate de sanatos pentru organismul lui. Nu trebuie sa te gandesti niciodata ca ar putea avea carente nutritionale, printr-o dieta variata si echilibrata, organismul va primi toate elementele nutritionale de care are nevoie pentru a creste si a se dezvolta armonios.
Avantaje: Micutii vegetarieni ar putea avea nevoie de un aport mai mare de grasimi decat adultii. surse sanatoase si vegetale de grasimi sunt produsele din soia, avocado si untul de arahide. De asemenea, organismul celor mici are nevoie de vitamina B12, calciu si vitamina D, iar parintii ar trebui sa se asigure ca prichindeii consuma suficiente legume si fructe si, macar o jumatate de ora pe zi iau contact cu soarele. Simpla expunere la soare a mainilor si fetei copilului pentru 15-20 de minute va duce la produserea vitaminei D de catre celulele corpului.
Dezvantaje: In mod natural, cei mici au nevoie de proteine pentru a creste, insa nu au nevoie de alimente de origine animala cu un continut crescut de proteine. trebuie sa fii constienta ca un meniu variat pe baza de cereale, legume si fructe asigura necesarul de proteine pentru a o crestere sanatoasa. daca micutul tau va alege sa devina vegetarian, vei observa un start mai lent in dezvoltarea sa fizica, insa, va recupera pe parcurs si, conform studiilor, va fii mult mai sanatos, cu risc scazut de obezitate si cu mult mai multa energie.