Contractiile uterine

    Esti insarcinata si ai inceput deja sa te documentezi despre aceasta minunata perioada din viata ta? Foarte bine! Probabil ca ai auzit de contractiile uterine Braxton-Hicks, oare le-ai experimentat si tu?

    Contractiile Braxton-Hicks sunt mici incordari ale uterului, frecvent intalnite in timpul sarcinii si sunt absolut normale. Cum iti dai seama daca ai contractii de acest gen? Este simplu! Simti ca burtica se intareste, devine tonica, eventual insotita de o usoara presiune, dar nu durere. Aceste contractii sunt normale in sarcina, daca nu sunt dureroase. Daca nu percepi tensionarea burticii, pur si simplu pune mainile pe ea si vezi daca, la un moment dat, devine mai tare.

    Acest gen de contractii reprezinta o modalitate de „antrenare“ a musculaturii uterine pentru travaliu, cand contractiile vor creste progresiv in intensitate si durata. Ai grija, caci mangaierea prelungita a abdomenului poate provoca sau intensifica contractiile, asadar pastreaza „legatura“ cu bebelusul tau doar asezand mana pe burtica, fara sa o mangai.

    De asemenea, stresul, oboseala, deshidratarea, suprasolicitarea fizica si frigul excesiv pot determina sau accentua contractiile uterine. Incearca sa te menajezi in timpul sarcinii, o metoda indicata de specialisti fiind reprezentata de programele speciale de gimnastica si educatie prenatala, in cadrul carora vei fi ghidata de specialisti, pentru a avea o sarcina sanatoasa. Contractiile din timpul sarcinii sunt sporadice si rare, fara sa dureze mult timp (cateva secunde), sunt nedureroase si dispar repede daca te asezi, te intinzi sau daca mananci si te hidratezi. Spre finalul sarcinii, aceste contractii incep sa devina mai puternice, mai dese si uneori chiar usor dureroase. Pe masura ce bebe creste si capata mai multa forta, atunci cand se misca loveste musculatura uterina si, astfel, aceasta raspunde prin incordare.

    Exista cazuri in care contractiile devin puternice prea devreme, reprezentand un risc major si trebuie sa mergem la medic. Mergi la medic imediat daca: ai contractii dureroase si mai dese de 5 pe ora; simti crampe abdominale, insotite sau nu de diaree sau voma; simti o presiune pelviana (o „greutate jos“), constanta sau intermitenta; apare o durere asemanatoare cu cea de la menstruatie, eventual insotita de o mica scurgere maronie; observi orice scurgere abundenta (lichida transparenta, gelatinoasa rozalie, rosie sau maronie) diferita de scurgerile anterioare.

    Contractiile care anunta nasterea

    Contractiile uterine din travaliu au rolul esential de a determina dilatarea colului uterin. De aceea, orice intensificare a acestora inainte de termen poate reprezenta un semnal de alarma. Totusi, colul uterin trebuie sa se pregateasca pentru dilatare inainte de declansarea travaliului, fenomen realizat de unele contractii mai puternice din ultima saptamana de sarcina. In travaliu, din cauza cresterii constante a intensitatii contractiilor, acestea devin din ce in ce mai dureroase, dar numai asa ele pot dilata colul si astfel copilul se poate naste. Daca ai contractii ce apar la intervale aproximativ egale, iar lungimile lor sunt aproximativ egale, este foarte probabil ca travaliul a inceput.

    Pe masura ce procesul continua, contractiile cresc in intensitate si durata, iar intervalele dintre ele se micsoreaza.

    Este important sa retii faptul ca durerea apare doar in timpul contractiilor, iar in pauza dintre ele, aceasta dispare. Asadar, chiar daca un travaliu poate dura cateva ore, contractiile au un caracter intermitent, iar in pauzele aferente ne putem relaxa si economisi energia pentru „marea intalnire“ mult-asteptata.


    SFAT SUPERBEBE

    Sarcina reprezinta o perioada speciala din viata ta, ce merita atentie crescuta. Incearca sa te documentezi temeinic despre transformarilor organismului tau, citind publicatii de profil, intreband medicul, iar in cazul in care acesta nu are timp suficient, cauta un curs special unde vei gasi toate informatiile necesare. Acorda atentie maxima tuturor senzatiilor noi pe care le experimentezi. Este o perioada unica din viata ta. Pe de alta parte, unele dintre acestea pot constitui semnale de alarma si este bine sa nu le ignori.


    „De asemenea, stresul, oboseala, deshidratarea, suprasolicitarea fizica si frigul excesiv pot determina sau accentua contractiile uterine.“

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here