Consuma lapte!

    Cel mai recent studiu efectuat de cercetatorii canadieni a demonstrat faptul ca absenta laptelui din alimentatia femeii insarcinate poate duce la intarzieri ale dezvoltarii fetale.

    Laptele este alimentul cel mai complet Si mai uSor de asimilat de catre organismul uman. Laptele mai este denumit si „sangele alb“, datorita valorii sale hranitoare. Are peste 100 de substante nutritive necesare vietii (20 de aminoacizi, peste 10 acizi grasi, 4 feluri de lactoze, 25 de vitamine, peste 45 de elemente minerale si proteine).

    In societatea contemporana, specialistii sunt de parere ca din ce in ce mai putine femei insarcinate consuma cantitatea de lapte recomandata zilnic. Acest lucru, in primul rand, din cauza preocuparii excesive pentru silueta.

    Din pacate, studiile arata ca viitoarele mame care nu beau zilnic cel putin un pahar cu lapte, pe toata perioada gestatiei, prezinta riscul de a aduce pe lume bebelusi cu probleme de sanatate.

    Laptele este o sursa extraordinara de vitamina D, element atat de necesar pentru cresterea scheletului si formarea oaselor puternice ale bebelusului. Cercetatorii au demonstrat faptul ca un pahar de lapte pe zi baut de femeia insarcinata contribuie la cresterea in greutate a fatului cu aproximativ 40 de grame.

    De retinut este faptul ca una dintre cele mai importante surse de calciu este laptele. In cursul ultimelor doua trimestre de sarcina si in timpul alaptarii, organismul absoarbe mai mult calciu decat inainte de graviditate. In timpul gestatiei, 13 miligrame de calciu trec in fiecare ora prin placenta, catre bebelus.


    BENEFICII

    Laptele pasteurizat trece printr-un proces de incalzire la aproximativ 75 de grade Celsius si apoi printr-unul de racire brusca. Datorita acestui procedeu, bacteriile sunt distruse, laptele fiind astfel mai sanatos si cu un termen de valabilitate mai mare. Cu toate acestea, se spune ca, prin pasteurizare, se pierd si o parte din substantele nutritive.


    DEZAVANTAJE

    Specialistii recomanda pe timpul sarcinii un consum cat mai mare de lapte si produse lactate, deoarece, astfel, embrionul va primi suficient calciu pentru a-si dezvolta sistemul osos. Cu toate acestea, anumite branzeturi, cum ar fi cele cu mucegai sau cele care au in compozitie alte tipuri de bacterii trebuie excluse din alimentatia gravidei.


    INFO COMPLEMENTARA

    Statisticile arata ca din punctul de vedere al cantitatii de lapte consumate, romanii se situeaza sub jumatatea nivelului din statele Uniunii Europene, cu doar 3,7 litri pe luna, fata de opt litri pe luna.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here