Consilierul in alaptare

    În România, consultantul în lactaţie nu este cuprins în COR (Clasificarea ocupatiilor in Romania) pe când în alte ţări acesta are un statut bine definit. Consultanţii în lactaţie sunt certificaţi de International Lactation Consultant Association (ILCA), o organizaţie internaţională profesională nonguvernamentală a International Bord Certified Lactation Consultants.

    Un consultant în lactaţie certificat ILCA este un profesionist din domeniul sănătăţii specializat pe managementul clinic al alăptării. O altă organizaţie ai cărei reprezentanţi sunt pregătiţi să ofere consiliere în alăptare este La Leche League, o organizaţie ai cărei misiune este să ajute mamele din întreaga lume să alăpteze prin intermediul sprijinului de la mamă-la-mamă.

    În România, la momentul prezent activează şi consilieri în alăptare certificaţi ILCA dar şi lideri La Leche League. Consilierul în alăptare ILCA şi La Leche League oferă sprijin profesionist pentru mame şi bebeluşi în perioada sarcinii şi după naştere, pe toată perioada alăptării. Informaţiile lor sunt actualizate constant de cele mai noi cercetări în domeniu şi sunt în consens cu recomandările UNICEF şi OMS.

    Pe lângă informaţiile valoroase, consultanţii în alăptare vin în întâmpinarea nevoilor mamelor prin sprijin practic în rezolvarea unor situaţii dificile cum ar fi: blocarea canalelor, angorjarea fiziologică a sânilor (furia laptelui), corectarea ataşării defectuoase a bebeluşului la sân, prevenirea şi tratarea fisurilor mamare ce pot apărea în alăptare, prevenirea şi tratarea mastitei, identificarea personalizată a modalităţilor de creştere a secreţiei lactate.

    “Ne dorim să reglementăm și în România statutul consultantului în lactație pentru că intervenția acestuia în susținerea, promovare și protejarea alăptării poate contribui la creșterea numărului de copii alăptați exclusiv, poate contribui la reducerea mortalității infantile alături de celelalte măsuri pe care organismele internaționale le iau, Initiativa Spital Prieten al Copilului a Reprezentanței UNICEF în România.” susține Irina Popescu, președinte Asociaţia pentru Naştere Naturală şi Alăptare.

    În intervenţiile sale, consultantul în lactaţie se asigură că atât bebeluşul cât şi mama au parte de cel mai bun start în alăptare şi beneficiază de susţinere constantă pe toată perioada alăptării astfel încât ambii să se bucure de beneficiile fizice, emoţionale şi economice ale acestui proces.

    “Pe mine consultantul în lactație m-a ajutat chiar și psihic să nu cedez presiunilor celor din jur sau durerilor, m-a sprijinit să performez în rolul de mamă și sănătatea și inteligența copilului meu reprezintă Oscarul carierei mele de mamă. Știam că alăptarea copilului este este o poliță de asigurare a unui sistem imunitar solid și din acest motiv am considerat că un sprijin profesionist în perioada post-maternitate îmi este de un real folos. Consultantul m-a ajutat să înțeleg că este mul mai sănătos pentru copilul meu să îl hrănesc natural și să nu aleg hrana artificială.” a declarat Aniela Pietreanu, actrița din Grupul Divertis.

    În momentul de faţă acest specialist constituie veriga lipsă în sistemul de sănătate românesc şi în societatea românească întrucât activitatea lui se centrează direct pe problemele de fond cu care o mamă se confruntă încă din maternitate: un deficit de cadre medicale, un deficit de profesionişti specializaţi în probleme de alăptare, marketing-ul agresiv al firmelor producătoare de substituenţi ai laptelui matern. Toate acestea conduc la diminuarea încrederii femeii în capacitatea ei de a-şi alăpta bebeluşul şi la consolidarea falsei impresii că laptele nu este suficient cantitativ sau calitativ pentru nevoile bebeluşului, lăsând un număr de doar 12,6% copii români alăptaţi exclusiv la sân până la vârsta de 6 luni.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here