Venirea anotimpului rece nu inseamna ca nu putem pastra aromele verii si ale toamnei caci exista solutii efieciente de pregatire a fructelor si a legumelor sub forma de siropuri, compoturi si dulceturi.
Siropurile de fructe sunt usor asimilabile, bine suportate, au efecte energetice deosebite, aducand organismului: vitamine, fermenti, minerale esentiale si atat de pretioasele oligoelemente.
Iata cateva exemple:
• Siropul fructelor de afin este de neintrecut in tratarea unor afectiuni intestinale ca diareea si infectiile gastrice. • Siropul de agrise, bogat in vitamina C, asigura buna functiune a aparatului digestiv si urinar.
• Siropul de capsuni, bogat in saruri minerale si vitamine stimuleaza functiile hepatice, sistemul glandular si nervos, alcalinizand in acelasi timp sangele.
• Siropul de cirese contine un zahar compus din lemuloza (convenabil diabeticilor), fosfor, potasiu, calciu, magneziu, sulf si este bogat in vitamina A.
• Siropul de mure contine mult acid citric, facandu-l folositor in cazul durerilor in gat, de afta si are calitati laxative.
• Siropul din muguri de pin poate fi folosit cu incredere in calitate de expectorant cand micutul tuseste.
Compotul pregatit acasa iti ofera un dublu avantaj: in afara hidratarii corecte si sanatoase a copilului, ii ofera acestuia si posibilitatea savurarii unui fruct natural conservat.
• Compotul de pere contine fosfor, fier, iod, magneziu, pectina si tannin (zaharuri naturale) si are calitati energetice, curata sangele, dreneaza rinichii.
• Compotul de pepene galben este usor laxativ si diuretic, dar este un excelent element de intinerire gratie vitaminei A, recomandat atat mamicii, cat si copilului.
• Compotul de piersici este un excelent rezervor energetic bogat in hidrati de carbon, contine vitaminele A. B si C si diverse saruri minerale, cum ar fi: potasiu, fosfor, magneziu si fier.
Dulceturile din caise, zmeura, capsuni, mure, fragi, prune, gutui vor fi savurate cu placere de micutul tau la micul dejun sau la deserturile pregatite in casa: clatite, rulade, etc. Langa o serie de preparate se pot servi drept garnituri fructe si legume marinate. Marinata se prepara astfel: la un pahar de otet de vin, se adauga 2 pahare de apa, ½ pahar de zahar brun, o lingurita de sare si cateva cuisoare si boabe de ienibahar. Se pune totul la fiert si se lasa sa cocoteasca la foc mic 10 minute, apoi se toarna lichidul rece peste fructele si legumele asezate in borcane mici. In acest fel se pot pregati struguri, prune, pere, pepene galben, rosii si sfecla rosie.
Sfaturi practice:
Pentru ca dulceata de mure, fragi, prune, caise, capsuni, piersici pe care o pregatesti sa poata fi pastrata mai multi ani, iata cateva secrete: • nu pregam mai mult de 2 kg de dulceata deodata; • lucrati cu 2 vase emailate de cel putin 5 litri capacitate, folosite special la dulceata; • cu cateva ore inainte, spalati fructele intr-o strecuratoare, fara sa le striviti; • se scurg de apa si se stropesc cu zeama unei lamai; • in primul vas se pune un strat de zahar brun, apoi un strat de fructe si repetati; • se lasa cateva ore si apoi se pune la fiert; • cand fructele se ridica deasupra, se iau cu spumiera si se pun in al doilea vas; • cand siropul este legat, se toarna in cel de-al doilea vas, peste fructe si se mai pune 5 minute la foc; • a doua zi se asaza in borcane, fructele avand o aroma mai buna si o culoare mai frumoasa.