Se spune ca povestea scutecelor se scrie in vreo zece mii de exemplare. Altfel spus, inarmeaza-te cu rabdare pentru ca actiunea de schimbare a scutecelor incepe imediat dupa nastere, dar va dura ceva timp pana cand se va incheia cu succes prin operatiunea olita. Pana una, alta, primele momente sunt adevarate probe de forta.
Ca sa treci cu bine de stresul din primele saptamani, trebuie sa-ti inveti bine lectiile, aproape mecanic, chiar.
Asadar, in prima saptamana din viata vei vedea ca bebelusul tau va avea scaun de 4-5 ori pe zi. Din a doua saptamana, numarul scaunelor zilnice poate scadea la unul sau doua. In cazul copiilor alaptati la san, scaunul poate sa apara dupa fiecare alaptare si sa continue asa pe tot parcursul primei luni. Nu trebuie confruntat cu diareea.
Fie ca bebelusul este alaptat sau hranit cu lapte praf, in primele doua-trei zile de la nastere, scaunul lui va fi foarte inchis la culoare, aproape negru, pentru ca elimina meconiul, materii fecale formate in intestinul fatului si eliminate de fat imediat dupa nastere. Apoi, scaunul va deveni maro inchis si, mai departe, in functie de tipul de alimentatie va capata o alta culoare.
Foarte importanta este igiena. Schimba scutecul copilului cat de curand posibil dupa ce devine umed sau imbibat. Ideal este sa speli copilul la fundulet la fiecare schimbare de scutec.Fundul copilului se unge cu alifie protectoare, dar se va evita pudra de talc, fiindca sugarul o poate inspira si aceasta ii poate afecta plamanii. In plus, s-au observat adesea iritatii.
Pantalonii, scutecele si imbracamintea trebuie sa fie oarecum largi, pentru a lasa funduletul copilului sa respire. Apeleaza de la inceput la scutecele de unica folosinta pentru nou nascuti, dar evita-le pe cele cu arome sau detergentii de acest gen pentru ca pot produce reactii ale tegumentelor.
Citeste mai mult in revista Superbebe