Colicile sugarului

    Colicile sugarului sunt una dintre cele mai complicate probleme cu care se confrunta proaspetele mame, pentru ca suferinta copilului pare sa fie atat de mare si fara de leac incat pe cele mai multe le apuca disperarea.

    Colicile abdominale apar in primele zece zile de la nastere si, de regula, se manifesta pana la varsta de trei luni prin dureri abdominale care survin brusc. Aceste manifestari pot fi recunoscute la nou-nascuti prin planset strident, congestia fetei, frecare a picioarelor si emiteri de gaze. Crizele dureaza zece pana la 20 de minute, dar de regula se repeta. Desi aceste manifestari pot sa apara in orice moment al zilei, ele sunt pregnante dupa-amiaza sau seara si nu in timpul meselor. Totusi, colicile si orarul nu au putut fi explicate. Examinarile radiologice, in cursul colicilor au aratat prezenta aerului blocat la nivel intestinal. Durerile spasmodice ale intestinului sunt provocate de contractii puternice ale muschilor intestinali. Acestea sunt consecinte ale unei alimentatii excesive, ale unei inflamatii a mucoasei intestinale provocate de substante toxice ajunse in lapte din alimentatia mamei, cum ar fi tutunul, cafeaua sau alcoolul. Nu exista un medicament miraculos care sa calmeze colicile sugarului. Tratamentul se adreseaza simptomelor. Durerile se diminueaza sau chiar inceteaza cu cataplasme calde, ceaiuri de plante: chimen, fenicul si coada-soricelului. O metoda buna care linisteste copilul este asezarea lui cu burta pe pieptul dezgolit al mamei. Caldura corpului mamei si bataile inimii acesteia il linistesc pe micut.

    Nu arata micutului grijile tale

    O plimbare cu automobilul are efecte miraculoase la unii bebelusi. Primul lucru ce trebuie stiut este ca se manifesta in primele patru luni si apoi dispar. Plansetele prelungite duc parintii la disperare si aceasta are efecte rele si asupra bebelusului. Se poate intra intr-un cerc vicios. Calmul parintilor are in schimb efectele cele mai bune. Bebelusul nu trebuie leganat prea tare. De asemenea, este indicat sa eviti mesele prea apropiate, la un interval mai mic de doua ore. Legana-l usor, fara treceri de la o persoana la alta. Putina liniste si o lumina mai blanda ajuta de asemenea. Foarte important este insa sa iti pastrezi calmul. Stresul resimtit in urma plansului repetat crispeaza, bebelusul resimte tensiunea mamei, pe care o preia si asa se poate intra intr-un cerc vicios. Colicile reprezinta o suferinta pentru copil, dar sunt repede uitate. Trebuie multa rabdare. Incearca sa nu ramai singura cu bebelusul si colicile. Cere ajutorul tatalui, al bunicilor sau al unei prietene mai experimentate .


    INTREBAREA LUNII

    Pot fi colicile confundate cu alte afectiuni?

    Invata sa recunosti plansul copilului. Plansul excesiv al bebelusului poate fi cauzat de alte tipuri de afectiuni acute sau cronice. De aceea, in primul rand trebuie sa te convingi ca aceste manifestari nu reprezinta un semn de boala si sa nu motivezi orice fel de plans prin existenta colicilor.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here