Cinci copii nascuti de mame seropozitive au toate sansele sa duca o viata normala. Micutii au varste de la cateva luni la 5 ani si au urmat tratament imediat ce s-au nascut. In timp, analizele au aratat ca incarcatura virala, specifica infectiei cu HIV, este foarte mica. Virusul nu le mai pune viata in pericol si nu mai este transmisibil.
„Acesti copii au fost nascuti in ultimii patru ani, cand s-au luat masuri corecte de profilaxie pentru transmiterea infectiei HIV de la mama la copil. De asemenea, mamele au fost responsabile si au respectat tratamentul prescris din momentul in care au aflat ca sunt insarcinate. Ca rezultatele sa fie bune, tratamentul trebuie luat in permanenta, la aceleasi ore, fara nici o exceptie“, a declarat coordonatorul programului HIV/SIDA in Vrancea, Georgeta Serban, medic-sef al Sectiei contagioase din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta „Sfantul Pantelimon“ Focsani.
In judet exista 12 copii cu varste de la cateva luni la 13 ani care s-au nascut din mame infectate cu HIV. Doar in cinci cazuri boala a fost tinuta sub control, iar copiii au fost scosi din evidenta programului destinat bolnavilor seropozitivi. „In momentul in care analizele au aratat ca acesti copii sunt vindecati, ei au fost scosi din evidenta si duc o viata cat se poate de normala“, a spus medicul Georgeta Serban.
In celelalte cazuri, fie mamele au aflat abia la nastere ca sunt seropozitive, fie nu au urmat tratamentul corect. „Tratamentul trebuie urmat cu foarte multa precizie. Nu este vorba numai de modul in care este luat tratamentul, ci si de modul de prescriere. In functie de analizele pacientului se recomanda o schema de tratament. Apoi se urmareste periodic evolutia bolii. Daca nu este buna, se schimba tratamentul si se fac teste pentru a vedea rezistenta virusului la tratament“, a adaugat coordonatorul programului HIV/SIDA la nivelul judetului Vrancea.
Unele dintre mamicile care au nascut copii seropozitivi sunt casatorite cu barbati care nu sufera de aceeasi afectiune. Ei fac teste pentru depistarea virusului HIV la fiecare sase luni. Pana la aceasta data, cei mai multi dintre ei au primit rezultate negative si nu au divortat de sotiile lor pe motiv ca acestea sunt bolnave. „Cred ca este vorba despre puterea dragostei, care invinge. Au stiut de la inceput ca sotiile lor sunt bolnave. Unii s-au protejat, altii si-au dorit un copil si atunci au renuntat la protectie. Oricum, la barbati boala se transmite mai greu, iar ei sunt tot timpul monitorizati“, a declarat Georgeta Serban. Medicii specialisti atrag atentia asupra analizelor ce trebuie facute inainte de casatorie.