Celulele stem – cea mai „sigura” asigurare de viata!

    Foto: Shutterstock

    Cunoscuta de 20 de ani in Europa, procedura de recoltare a celulelor stem din sangele placentar si folosirea acestora in tratamentul afectiunilor sanguine, isi face usor, usor loc si in practicile medicale din Romania. Din pacate, ignoranta multora dintre noi, nu ne permite sa exploatam la maxim aceasta inventie extraordinara a medicinei.

    Specialistii definesc celulele stem prin trei caracteristici fundamentale: grad redus de specializare, capacitate crescuta de autoreplicare (inmultire) precum si capacitatea de a se diferentia, dand astfel nastere unor celule adulte, capabile de a indeplini anumite functii in organism.

    Pana in prezent, s-au identificat ca posibile surse alternative de celule stem hematopoetice urmatoarele: sangele placentar si sangele periferic. Studiile au aratat ca, spre deosebire de maduva osoasa, sangele placentar reprezinta o sursa mult mai bogata de celule stem tinere.

    Folosite inca din 1988 in peste zece mii de transplanturi, celulele stem din sangele placentar reprezinta o alternativa acceptata din punct de vedere terapeutic, etic si financiar al transplantului medular. In plus, sangele placentar poate fi recoltat facil, neimplicand nici un risc pentru mama sau fat. sangele poate fi depozitat pe perioade nedeterminate, fiind disponibil imediat. foarte important de mentionat este faptul ca celulele stem, recoltate in prealabil din cordonul ombilical in momentul nasterii, pot fi folosite cu succes latratarea a peste 70 de boli ce pot aparea de-a lungul vietii individului, marea lor majoritate fiind boli sanguine.

    In prezent, sunt folosite in mod curent in transplantul medular. Practic, s-a dovedit ca celulele stem hematopoeticedin sangele placentar sunt preferate altor surse de celule intr-un transplant de maduva.

    Care este procedura?

    Celulele stem provenite din sangele placentar se pot recolta doar la nasterea copilului. Este un moment unic care nu trebuie ratat pentru ca sangele placemtar este cea mai bogata sursa de celule stem si este folosit ca grefa pentru transplant inca de acum 20 de ani. Despre recoltarea sangelui placentar se stie ca nu este o procedura dureroasa sau periculoasa pentru mama sau pentru fat.

    Recoltarea sangelui se efectueaza de medicul sau echipa care asista nasterea, iar aceasta procedura dureaza intre 30 de secunde si maxim 3 minute. sangele poate fi conservat prin criogenare pentru o perioada nedeterminata si este disponibil pentru transplant in cateva zile. Dupa nasterea urmata de prelevarea sangelui placentar, se asigura preluarea kitului din frigiderul spitalului. Ulterior, intr-un interval optim de timp, se asigura transportul probei spre laborator.

    Intr-o prima etapa de laborator se verifica viabilitatea celulelor si sterilitatea sangelui recoltat. In a doua etapa se evalueaza volumul si celularitatea sa. Rezultatele analizelor efectuate sunt aduse la cunostinta sub forma unui certificat atestand viabilitatea sangelui placentar recoltat.

    Depozitarea grefei de transplant se face conform standardelor europene in domeniu, in stocatoare cu azot lichid la o temperatura de -196 grade Celsius. Studiile a demonstrat ca dupa aproximativ 20 de ani dupa crioconservare, nu exista o reducere a viabilitatii celulare. Practic, prin criogenizare, respectand palierele de temperatura, celulele sunt la fel de vii si dupa un an si dupa 20. Si nu avem de ce sa ne indoim ca si dupa 100 de ani, aceste celule sunt, daca nu la fel ca atunci cand au fost recoltate, suficient de viabile pentru a fi folosite in transplant medular.

    La noi si la ei…

    Daca pana anul trecut, spatiile de depozitare pentru Europa de Sud-Est se aflau in Slovacia, in iulie 2008 s-a inaugurat la Cluj Napoca o banca de depozitare a celuelelor stem, astfel incat, toate mamicile din Romania sa aiba o alternativa cat mai comoda si la indemana. La inceputul anului acesta, un astfel de centru s-a deschis si la Bucuresti.

    In Europa, sangele placentar este stocat in sistem de banca privata si banca publica. Cei care apeleaza la banca privata au posibilitatea de a-si pastra, contra cost, unitatile de sange colectate doar pentru copilul lor sau pentru o ruda apropiata. In ceea ce priveste bancile publice, acestea ofera posibilitatea mamicilor de a dona sangele placentar care apoi va fi procesat si stocat, aparand apoi intr-un registru public. De el pot profita toti cei care se afla pe listele de asteptare pentru un transplant.

    Partea buna este ca o astfel de banca publica si-a pus bazele si la noi, la initiativa Fundatiei Eurocord Romania. Din pacate, desi sute de femei nasc anual, in aproape un an de zile, de cand s-a infiintat, nu mai mult de 20 de mamici au decis sa doneze sangele placentar pentru acest registru al donatorilor universali.

    Insa, pentru a deveni cu adevarat functionala si eficienta este nevoie de minim 3000 de probe stocate. Motivele sunt absolut necunoscute si departe de capacitatea de intelegere a unor oameni inteligenti, mai ales ca aceasta procedura este gratuita si ar oferi o asigurare de viata atat pentru propriul copil sau o ruda apropiata, cat si pentru milioane de oameni care necesita un transplant medular.

    Tot ce are de facut o mamica, este sa semneze un acord prin care doneaza sangele placentar. In ceea ce priveste sangele periferic, abia dupa o ampla campanie sustinuta de un post de televiziune national, s-a smuls o promisiune Ministerului Sanatatii care a declarat ca pana in septembrie, anul acesta, vom avea si noi un registru de donatori universali de celule stem provenite din sangele periferic.

    Pana atunci insa, trebuie sa retinem ca recoltarea de sange placentar este o procedura absolut nedureroasa, ce nu implica nici un fel de riscuri pentru mama sau fat, iar donarea lui este gratuita. Si de ce sa intoarcem spatele unui om aflat in nevoie, cand am putea, printr-o simpla semnatura sa salvam o viata?!

    Recoltarea de sange placentar se poate face in orice maternitate sau orice spital in care au loc nasteri, prin metode standardizate, indiferent de particularitatea nasterii. Contraindicatiile absolute ale recoltarii sunt urmatoarele: infectia materna cu HIV, sifilis activ sau virus hepatic B si C.

    Compania care detine cele doua centre de depozitare si pastrare a celulelor stem provenite din sange placentar, din Romania, Cord Blood Center, prevede un tarif de baza (include prelevarea de sange placentar, transportul, prelucrarea si examinarea lui) de 3270 RON si o taxa anuala pentru depozitare in valoare de 140 RON. Astfel, ai garantia ca, daca la un moment dat in viata, copilul tau sau o ruda foarte apropiata sufera de vreo afectiune a sangelui, vor putea fi tratati cu ajutorul celulelor stem.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here