Una dintre cele mai mari preocupari ale parintilor legate de concediu este determinata de efectele expunerii la soare a celor mici.
Tot ce pot face parintii pentru a elimina din start riscul aparitiei insolatiei la copii este sa evite expunerea micutilor la soare intre orele 11 si 17, atunci cand razele solare sunt foarte puternice si pot provoca multe neplaceri. De asemenea, prichindeii trebuie sa poarte haine subtiri, de vara, in culori foarte deschise, iar la plaja se impune obligatoriu purtarea unei sepci sau a unei palariute cu boruri largi.
Nu este deloc o fita ca, de la varste foarte fragede, copiii sa poarte ochelari de soare, insa, atentie, acestia trebuie sa aiba un filtru UV de peste 90%. Pentru expuneri la soare de scurta durata, copilul trebuie uns cu o crema sau lotiune cu factor de protectie solara mai mare de 15, iar in cazul expunerilor indelungate, factorul de protectie al produsului de plaja trebuie sa fie mai mare de 30.
Aplicarea corecta a fotoprotectoarelor se face in strat gros, cu reaplicare la interval de doua ore in cazul expunerilor continue si imediat dupa fiecare baie sau transpiratie abundenta, fara a uita zonele sensibile precum pleoapele, urechile, gatul, scalpul si pliurile de flexie.
La fel cum au nevoie de hrana si de odihna, copiii trebuie sa stea cat mai mult in aer liber, sa se expuna la soare si sa se joace.