Ce sa fac daca sunt sensibil?!

    Foto: Guliver

    O suprafata de protectie capabila de autovindecare, care se ajusteaza automat schimbarilor de forma a corpului, mentine o temperatura confortabila, apara de bacterii si simte chiar schimbarile de mediu. Aceasta este pielea.

    Pielea micutului tau are proprietati fantastice, iar principala caracteristica a acesteia este puterea de regenerare. Dar, uneori, chiar si acest uimitor „material“ poate sa aiba probleme. De tine depinde in primul rand sa identifici problemele comune ale pielii bebelusului si sa iei masuri in acest caz. Cele mai frecvente alergii cu care se confrunta copilul pana la un an sunt iritatiile cauzate de scutece si cele provocate de caldura.

    Iritatii provocate de scutece

    O problema foarte des intalnita la bebelusi, cu care ai mari sanse sa te confrunti si tu, este iritatia provocata de scutece. In termeni populari se mai numeste si opareala. Iti poti da seama daca micutul tau sufera de o astfel de problema daca in zona scutecelor pielea este de culoare rosie si inflamata, avand chiar aspect de rana. Dar care este motivul pentru care micutul tau este supus unei astfel de suferinte? Enzimele din transpiratie distrug apararea pielii si cauzeaza inflamatii ale pielii care, din cauza umezelii si frecarii, se agraveaza. In alte cazuri se inmulteste o ciuperca, numita candida. Acest lucru se intampla atunci cand un anumit factor strica echilibrul dintre bacteriile ce traiesc pe piele. Ce poti face daca bebesul se confrunta cu aceasta afectiune? Cel mai important este sa schimbi cat mai des scutecele si sa aerisesti partea inferioara a corpului copilului. In acest mod, practic, exista mari sanse ca iritatia sa poate fi tinuta in frau. Dar este la fel de important sa cureti zona afectata cu apa calda. Nu abuza insa de spalat si mai ales de sapun deoarece pot inlatura grasimea protectoare a pielii si in acelasi timp exista riscul de a o usca foarte tare. Dupa ce manevrele de curatare a pielii bebelusului au fost efectuate, se recomanda aplicarea unei creme speciale pe care o poti procura de la farmacie, la recomandarea medicului pediatru ce are grija de copilul tau. Poti ruga farmacistul sa te ajute in cazul in care nu poti sa contactezi specialistul. Daca pielea incepe sa se crape sau sa supureze, ori daca iritatia nu incepe sa se amelioreze in cateva zile, este posibil ca medicul de familie sau pediatrul bebelusului tau sa recomande aplicarea unei alifii pe baza de cortizon, ce are scopul de a accelera procesul de vindecare. Daca pe pielea copilului exista puncte rosii pozitionate la marginea regiunii afectate, este mai mult ca sigur ca ai de-a face cu o infectie micotica si va fi necesara prescrierea unei creme antimicotice.

    Iritatii provocate de caldura

    Se poate intampla sa descoperi pe pielea bebelusului mici pete rosii care se pot transforma in basicute cu lichid. Acestea sunt amplasate de regula in jurul nasului, in jurul gurii, dar pot fi intalnite si in alte regiuni ale corpului care nu sunt aco perite de haine. Iritatia se mai poate manifesta pe zone ale pielii care au stat un timp mai indelungat in contact cu o su prafata cum este, de exemplu, un scaun auto, in conditii de umezeala. Febra poate sa isi faca si ea aparitia in astfel de situatii, fiind vorba despre o supraincalzire si blocare a porilor. In primul rand, va trebui sa indepartezi suprafata afectata a pielii de zona cu care a stat in contact, pentru a lasa caldura sa se imprastie. Pasul doi ar fi sa tamponezi zona afectata cu un prosop umed, care are me nirea de a raci zona. Pe de alta parte, este recomandat sa folo sesti doar obiecte de imbracaminte de bumbac si care permit o aerisire foarte buna a pielii pentru a avea siguranta ca protejezi pielea copilului tau. In cazul in care iritatia nu dis pare intr-un interval de cateva zile, medicul de familie sau pediatrul ar trebui sa prescrie o crema cu un con tinut mic de cortizon, dar care ar trebui sa grabeasca vindecarea pielii copilului. Din pacate, domeniul cercetarii alergiilor este inca plin de mistere si controverse, dar un lucru este clar: copilaria este un punct crucial. Acum este momentul in care se dezvolta sistemul imunitar si se poate apuca pe doua cai: una duce spre alergii, cealalta spre rezistenta la acestea. Vestea buna este ca acei copii care mostenesc de la parintii lor un risc de alergii crescut nu sunt neaparat condamnati sa o apuce si ei pe aceasta cale. Doar ca aceste doua cai nu sunt foarte bine marcate si este dificil de stiut daca iti indrepti copiii in directia corecta.


    SFAT SUPERBEBE

    Indiferent care este motivul care provoaca alergia copilului tau, cel mai important este sa previi aparitia acesteia. Cel mai eficient mijloc de a preveni alergiile este sa alaptezi exclusiv copilul cel putin in primele sase lui luni din viata. In primul rand pentru ca laptele matern ajuta la dezvoltarea unui sistem imunitar sanatos. Si, spre deosebire de laptele de vaca sau formulele de lapte praf, laptele matern nu contine proteine care sa poata provoca usor reactii alergice.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here