Ce mananca in primul an de viata

    Foto: Shutterstock

    Una dintre nevoile primordiale ale omului este nevoia de hrana. In cazul bebelu- silor, aceasta nevoie ocupa locul fruntas, deoarece cei mici au nevoie de o alimentat ie sanatoasa pentru crestere si dezvoltare.

    Cand ne gandim la hrana unui bebelus, nu ni-l putem imagina altfel decat la sanul mamei sau cu biberonul cu lapte in gurita. Ce-i drept, pana la varsta de aproximativ patru luni, bebelusii hraniti la san nu au nevoie de altceva in afara de laptele matern. Cei hraniti cu lapte praf pot manca foarte bine numai lapte, pana la varsta de sase luni, cand se spune ca se incheie prima etapa din viata bebelusilor.

    Dupa sase luni, cei mici sunt pregatiti sa descopere incet, incet si alte gusturi. Mai mult decat atat, depozitele lor de vitamine si minerale sunt pe cale sa se diminueze, ceea ce inseamna ca au nevoie si de alte alimente pentru a-si asigura necesarul zilnic de elemente nutritive. Dupa varsta de patru, cinci luni, incepi prin a-i introduce celui mic primele alimente solide, precum cerealele pentru sugari, ce se amesteca cu laptele praf sau cu laptele matern. Poti incerca apoi piureul de banane, avocado, mere sau pere (toate acestea fara coji si fara seminte). Legumele fierte si pasate precum morcovul, dovleacul sau cartofii pot reprezenta o op- tiune. Dupa varsta de 8, 10 luni, putina carnita de vitel, miel, pui sau peste, fiarta si pasata, va fi de mare ajutor in alimentatia celui mic.

    Important de retinut este faptul ca fiecare aliment trebuie introdus treptat in dieta copilului. De exemplu, daca ii vei alege piureul de morcovi, da-i celui mic in fiecare zi, timp de trei, patru zile, cate o lingurita, iar apoi asteapta sa vezi daca apar reactii adverse precum alergiile.


    Avantaje

    Pana la varsta de sapte, opt luni, cei mici nu au nevoie de alte lichide in afara de lapte. De aceea, nu te agita sa-i dai ceai sau alte bauturi precum sucurile carbogazoase. Daca tii neaparat, ii poti prepara un suc proaspat de fructe sau legume, fara conservant i sau indulcitori. Ceaiurile din plante nu fac altceva decat sa diminueze absorbtia de catre organism a fierului din alimente. Mierea este similara zaharului din punct de vedere nutritional pentru alimentatia bebelusilor. Cei mici nu au nevoie de acesti indulcitori.


    Dezavantaje

    O serie de alimente nu au ce cauta sub nicio forma in dieta bebelusului. Acestea sunt: laptele de vaca (care poate fi introdus abia dupa varsta de 12 luni), nucile, alunele (pana la varsta de cinici ani), mierea (contine enzima botulinica, foarte periculoasa pentru bebelus i si nu trebuie introdusa in alimentatia copilului inainte de 12 luni), rosiile, citricele, ananasul, kiwi, fructele de padure, papaya (acestea sunt acide si contin seminte mici).

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here