Copiii, dar si adultii au abilitati diferite sau, altfel spus, tipuri diferite de inteligenta. De modul in care parintii stiu sa determine aceste calitati ale copilului depinde si felul in care acesta se va dezvolta pe parcursul vietii.
Un profesor de la Universitatea Harvard, medicul Howard Gardner, a publicat un studiu care a facut inconjurul lumii prin concuziile sale despre modul in care gandesc si invata copiii. El a descris opt tipuri de inteligenta, dar afirma ca este posibil sa existe si altele, nedescoperite deocamdata. Potrivit dr. Gardner, poti afla ce tip de inteligenta are copilul observand ce tip de activitati prefera, ce ii capteaza atentia pentru o perioada mai lunga de timp, care preocupari il fac fericit. Se poate ca inteligenta lui sa nu se incadreze intr-un singur tip, ci poate fi o combinatie a mai multor tipuri de inteligenta.
Inteligenta verbal-lingvistica
Copiii pe care ii caracterizeaza acest tip de inteligenta au o preferinta aparte pentru cuvintele scrise si rostite. Vorbesc de la o varsta frageda, le place sa se joace cu sunetele si cuvintele, invata foarte usor cuvinte noi si la fel de usor incep sa construiasca propozitii. Cei mai multi dintre copiii care au o inteligenta verbal-lingvistica sunt „vorbareti“, au mereu ceva de spus sau de intrebat, iar atunci cand doresc sa-si atinga scopul, arma lor secreta este limbajul. Citeste-i copilului in fiecare zi, in special seara la culcare. Incurajeaza-l ca, la randul lui, sa-ti povesteasca. Discutati impreuna toate subiectele care il intereseaza. Incurajeaza-l inca de la o varsta frageda sa invete o limba straina.
Inteligenta logico-matematica
Unora dintre copii le place sa invete si sa aplice conceptele matematice mai mult decat altora. Ei socotesc cu placere, rezolva, compara cantitati si sume, masoara lucrurile din casa si se joaca des cu formele geometrice. Acesti copii adora jocurile si activitatile care se bazeaza pe cantitate si strategie, care presupun adunari si scaderi, sansa si probabilitate. Ei trebuie sa aiba la indemana obiecte pe care sa le poata manipula si numara, precum cuburi, diverse figurine, masinute in miniatura. E indicat sa jucati jocuri de strategie sau numere: carti, dame, sah.
Inteligenta motorie si tactila
Se refera la abilitatea de a manui obiectele cu indemanare, de a coordona foarte bine miscarile propriului corp. Acesti copii inteleg mai bine lumea prin intermediul senzatiilor corporale, al aspectelor concrete care pot fi pipaite, simtite, coordonate. Ei exploreaza lumea si invata folosindu-se de propriul corp. Vor sa simta, sa pipaie, sa mestereasca singuri, pentru a-si dovedi iscusinta. Dau dovada de indemanare la dans, gimnastica, sport inca de la varste fragede. Unui astfel de copil trebuie sa ii oferi sansa de a fi cat mai activ in timpul zilei si de a se preocupa de activitati care presupun o buna coordonare. Inscrie-l la un club sportiv, la dans, la gimnastica. Incurajeaza-l sa deseneze, sa picteze, sa modeleze, sa coasa, sa mestereasca, sa construiasca.
Inteligenta spatiala si vizuala
Copilul este pasionat de proiectarea, desenarea, construirea diverselor lucruri. Ii place sa se joace cu lego, sa rezolve puzzle-uri si este fascinat de modul in care functioneaza diverse masinarii. Tind sa gandeasca in imagini si reprezentari vizuale, asa ca adeseori sunt capabili sa deseneze din >>> memorie locuri si lucruri pe care le-au vazut o data. Permite-i copilului sa-si organizeze lucrurile in camera. Incurajeaza-l sa deseneze, sa mestereasca, sa faca fotografii sau sa filmeze, sa joace jocuri pe computer care se concentreaza pe forme si structuri, pe proiectare si constructie.
Inteligenta muzicala
Acesti copii dau dovada de un puternic simt al ritmului, canta mai tot timpul in casa, in masina, retin cu usurinta cantecele si melodiile pe care le aud si petrec mult timp ascultand muzica. Le place sa-i priveasca pe alti copii sau pe adulti cantand la instrumente si nu putini sunt cei care isi doresc de la o varsta frageda sa cante la un instrument. Canta, fredoneaza si bate ritmurile impreuna cu copilul. Lasa-l sa asculte muzica la casetofon sau CD-player. Cumpara-i CD-uri cu muzica diversa, care sa-i permita sa se familiarizeze cu diferite ritmuri si instrumente. Incurajeaza-l sa studieze un instrument sau sa se inscrie la ore de muzica intr-un club pentru copii.
Inteligenta sociala
Unii copii sunt capabili sa interactioneze usor cu alti copii sau cu adultii inca de la o varsta frageda si au o capacitate mare de a intelege gandurile si sentimentele celorlalti. Pot deveni manipulatori daca abilitatile lor nu sunt corect indrumate. Adeseori, adopta rolul de lider in grupul copiilor de aceeasi varsta si au numerosi prieteni pentru ca stiu sa imparta, sa coopereze, sa conduca, sa negocieze. Ofera-i oportunitatea de a se bucura cat mai mult timp de compania altor copii, de a se preocupa de activitati de grup.
Discuta cu copilul despre relatiile dintre oameni, spune-i povesti care sa-i dezvaluie mai multe despre caracterul oamenilor, despre visele lor.
Inteligenta intrapersonala
Este vorba de capacitatea copilului de a se intelege pe el insusi, de a-si intelege ideile, sentimentele, temerile, abilitatile, defectele, pasiunile, dorintele. Acesti copii sunt deseori solitari, au nevoie de intimitate si de spatiu. Le face placere sa se concentreze asupra a ceea ce-i intereseaza si sa se preocupe de aceste activitati preferate. Incurajeaza-l pe copil sa-si urmareasca telurile si pasiunile si sa le duca la indeplinire. Discuta cu el despre ideile, sentimentele, visele sale. Impartaseste-i copilului propriile tale idei, sentimente si vise.
Inteligenta naturalista
Celor mai multi copii le place sa-si petreaca timpul afara, alergand si jucandu-se, bucurandu-se de tot ce le ofera natura. Unii copii sunt insa mult mai captivati de minunile naturii, de la cele mai mici insecte pana la cei mai inalti copaci. Acesti copii inteleg mai bine lumea prin intermediul mediului si le place sa observe, sa studieze natura cu lupa, sub microscop sau cu ajutorul telescopului. Invata usor denumiri de animale, planete, munti. Copiii petrec mult timp afara, explorand natura. Cumpara-i micutului tau un animal de casa si invata-l sa aiba grija de el. Ofera-i aparatele necesare observarii: lupa, microscop, binoclu sau telescop. Citeste-i carti despre natura, plante si animale si incurajeaza-l sa colectioneze obiecte din natura, pe care sa le compare, sa le sorteze.
Sfat Supeerbebe
Indiferent de varsta pe care copiii o au, ei simt lucrurile pe care le fac. Stiu ce isi doresc, ce le face placere, ce ii enerveaza sau este neplacut. Este bine ca parintii sa tina cont de dorinta si parerea copilului atunci cand iau decizii referitoare la implicarea lui in diferite activitati, fie ca acestea au un caracter intelectual, sportiv sau artistic.
Studii realizate pe grupuri mari de copii din Statele Unite ale Americii au aratat ca unul din cinci copii are talent la desen, la muzica, la dans sau are aptitudini sportive. Putini sunt insa cei care au si posibilitatea sau sustinerea din partea parintilor pentru a-si valorifica aptitudinile. Multe dintre aptitudini se pierd tocmai din cauza faptului ca nu sunt identificate din timp sau pentru ca parintele nu reuseste sa acorde suficienta atentie si sa sustina copilul in consolidarea acelei aptitudini.