Ce coloare are dieta familiei tale?

    Foto: Shutterstock

    Fructele şi legumele de culoare albă, cafenie şi maro (mere, banane, pere galbene, nectarine, piersici, curmale, stafide, conopidă, usturoi, ceapă, ciuperci, cartofi albi, gulii, păstârnac, pătlagină, ghimbir) conţin polifenoli – substanţe care pot reduce riscul apariţiei bolilor de inimă. Consumând fructe şi legume de culoare albă, cafenie şi maro îţi menţii nivelul colesterolului în limite normale, reduci riscul apariţiei cancerului şi previi apariţia bolilor sistemului cardio-vascular.

    Fructele şi legumele de culoare galbenă şi portocalie (portocale, grapefruit, mandarine, clementine, lămâi, mango, papaya, anans, piersici, caise, pepene galben, morcov, dovleac, porumb, cartofi dulci, fasole galbenă, ardei galben) conţin substanţe antioxidante precum vitamina C, caroteni şi flavonoide. Consumând zilnic fructe şi legume de culoare galbenă şi portocalie vei reduce pentru întreaga familie riscul apariţiei cancerului, vei preveni apariţia bolilor cardio-vasculare şi a problemelor legate de vedere şi vei dobândi tu sau copiii tăi un sistem imunitar puternic.

    Fructele şi legumele de culoare roşie (cireşe, merişoare, mere roşii, struguri roşii, pepene roşu, portocale roşii, rodii, zmeură, căpşune, tomate, cartofi roşii, ridichii, varză roşie, ceapă roşie, ardei roşii, gogoşari, sfeclă roşie) conţin licopen – substanţă care reduce riscul apariţiei unor forme de cancer – şi antociani – subtsanţe care au proprietatea de a menţine vasele sangvine într-o formă excelentă. Se spune că cine consumă fructe şi legume de culoare roşie va avea o inimă sănătoasă şi o memorie bună.

    Fructele şi legumele de culoare verde (mere, pere, struguri şi lămâi verzi, kiwi, avocado, varză, castraveţi, salată verde, ceapă verde, ardei verzi, broccoli, spanac, bame, sparanghel, ţelină, fasole verde, mazăre, dovlecei, anghinare, praz) conţin indoli şi luteină – subtsanţe antioxidante care ajută la menţinerea sănătăţii vederii. Aşa că obişnuindu-ţi copilul să consume împreună cu tine fructe şi legume de culoare verde veţi avea cu siguranţă oase şi dinţi sănătoşi. Fructele şi legumele de culoare albastru/violet (mure, afine, coacăze, smochine, prune, struguri negri, sfeclă, vinete, andive) au o influenţă benefică asupra tractului urinar, asigură o bună memorie şi prezintă un risc scăzut de apariţie a cancerului. Mai mult, conţin fenoli şi antociani – substanţe cunoscute pentru poprietăţile lor antioxidante şi cu efect anti-îmbătrânire.

    [SFAT]

    • Ori de câte ori mergi la cumpărături încearcă să-ţi faci un obicei din a cumpăra fructe şi legume cât mai divers colorate. Încearcă noi reţete în care să combini o paletă cât mai largă de culori din fructe şi legume, pe care să le savurezi împreună cu întreaga familie.
    • Atât în alimentaţia viitoarelor mămici, cât şi în alimetaţia copiilor trebuie acordată o atenţie specială pentru că aceste organisme sunt sensibile şi au nevoie de susţinere suplimentară. Specialiştii nutriţionişti sunt de părere că este esenţial să consumăm zilnic minim cinci porţii de fructe şi legume de diverse culori pentru a ne bucura din plin de efectele acestor alimente. [/SFAT]

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here