În cazul în care copilul înghite sau bănuiești că a înghițit ceva dăunător sau dacă o substanță care ar putea fi toxică a ajuns în contact cu ochii sau cu pielea lui, sună imediat la 112! Poți suna și la TOXAPEL: 24 de ore din 24: (021) 210.61.83 și (021) 210.62.82
Este esențial să acționezi cu calm, dar cu promptitudine, rapid. Incearcă să afli ce a înghițit, cât de mult și cu cât timp în umră, pentru a le da aceste informații utile doctorilor și paramedicilor care vor veni de urgență.
Dacă vomită, păstrează o mostră – dar nu încerca să-l faci să vomite. Poți să-i dai câteva înghițituri de apă, dar nu în cantități mari (și nu lapte, cum încă se mai crede!).
Îți oferim o listă cu produsele care conțin subtanțe periculoase:
- Alcool
- Detergenți (pentru mașina de spălat haine sau vase), pentru cuptor sau toaletă. Mare atenție la detergenții de tip capsulă!
- Înălbitori (pentru haine, de spălat vase etc)
- Apă de gură
- Ojă, soluție de șters oja, lacuri etc
- Parfumuri, farduri
- Adezivi
- Substanțe folosite la zugrăvirea casei (vopsele, diluanți etc)
- Insectifuge
- Erbicide
- Naftalina
- Petrol, antigel
- Medicamente (pastile, capsule, siropuri etc).
Cum pot fi prevenite astfel de incidente?
-Copilul trebuie supravegheat activ, atât în interiorul locuinței, cât și în curte.
-produsele periculoase nu trebuie depozitate la îndemâna copiilor, ci în locuri speciale (dulapuri sau sertare securizate, cu încuietori de siguranță), iar de fiecare dată după folosirea acestora trebuie închise/sigilate/pus capacul cât mai bine.
Atenție și la plantele otrăvitoare frecvent întâlnite în grădini: degetarița, narcisa, hortenisa, irisul, iedera, ienupărul, dafinul, lăcrămioara, ciupercile (unele specii), leandrul, azaleea, rododendronul, frunzele de rubarbă etc, iar unele pot provoca iritații ale pielii: euforbia, zambila, irisul, iedera, primula etc.