Cat mananca bebelusul?

    Foto: Shutterstock

    Una din preocuparile constante ale tinerelor mamici este daca bebelusul lor primeste suficient lapte. Fie ca este alaptat la san, sau alimentat artificial, la inceput nou-nascutul mananca foarte putin la fiecare masa (20-30ml), dar mesele sunt frecvente, la fiecare 2-3 ore.

    Spre sfarsitul primei luni insa apetitul sau creste, va incepe sa primeasca pana la 90ml sau chiar mai mult pe masa, dar mesele vor fi mai spatiate, la 3-4 ore. Bebelusii se schimba de la o zi la alta si apetitul lor se schimba de asemenea. De aceea este necesara multa flexibilitate din partea mamei, aceasta trebuind sa se adapteze la orarul de mese al bebelusului, orar ce variaza de obicei de la o zi la alta. Mama nu trebuie sa se ingrijoreze daca bebelusul doarme mai mult, refuzand sa se conformeze orei de alaptat. De obicei atunci cand le este foame bebelusii isi cer singuri drepturile, in schimb pot fi deranjati de incercarile mamei de a-i hrani atunci cand doresc sa doarma. Bebelusii nu mananca intotdeauna la fel de mult la fiecare masa de aceea, mai ales in cazul sugarilor alimentati artificial nu trebuie sa insistam ca cel mic sa termine tot biberonul.

    Daca este hranit excesiv, bebelusul poate varsa sau se poate ingrasa mai mult decat ar fi cazul. Unele studii arata ca sugarii alimentati artificial sunt mai la risc sa devina supraponderali decat cei alimentati la san, in parte si datorita fluxului mai rapid al laptelui administrat cu biberonul. De aceea, daca hranim bebelusul la biberon trebuie sa ii oferim din cand in cand pauze pentru a scoate aerul inghitit si de asemenea pentru a ii da sansa sa refuze biberonul daca s-a saturat. in cazul bebelusilor alimentati la san regula de aur este “san la cerere”.

    Bebelusul alimentat la san va primi san oricand cere deoarece laptele matern se adapteaza nevoilor bebelusului fiind mai apos la inceputul alaptatului si mai consistent, mai gras, spre final. Astfel, la inceputul mesei la san sugarul isi satura intai setea iar ulterior si foamea. in principiu bebelusul ar trebui sa suga 15-20 de minute la fiecare san. Acest interval este insa pur orientativ, pe de o parte pentru ca exista momente (cand temperatura ambianta este crescuta de exemplu) cand bebelusului ii este pur si simplu sete, astfel incat va suge foarte putin, atat cat sa-si sature setea, pe de alta parte deoarece pe masura ce sugarul creste acesta suge mai eficient putand sa goleasca sanul intr-un interval mai scurt de timp. in general, in momentul in care bebelusul lasa sanul, acesta este satisfacut sau sanul nu mai contine lapte. Un semn ca bebelusul a supt suficient la san este inmuierea sanilor dupa alaptat si faptul ca micutul este relaxat si multumit dupa masa.

    Cu laptele praf este mai usor…

    In conditiile alimentatiei artificiale, formulele de lapte au inscrisa pe cutie o cantitate estimativa de lapte pe masa in functie de varsta sugarului, aceasta variind de la o formula la alta in functie de compozitia si modul de preparare al acesteia. Respectivele recomandari sunt insa orientative, deoarece exista sugari care la unele mese mananca mai putin iar altii care vor mai mult. De asemenea, in momentul in care sugarul impinge tetina biberonului afara trebuie sa incetam sa il mai hranim, sa il ajutam sa scoata aerul si eventual, dupa aceea, sa testam daca mai doreste biberonul, abandonand hranirea daca acesta il refuza.

    Daca din contra, dupa ce a terminat biberonul sugarul este agitat, plange, isi roade manutele ar putea fi necesarp o cantitate suplimentara de lapte. in general sugarul isi regleaza singur orarul de masa, pe masura ce creste si ia o cantitate mai mare de lapte la o masa, mesele devenind mai spatiate. Astfel, el va ajunge de la 8-12 mese in prima luna, la 8-9 mese in luna a doua, 7-8 mese in luna a treia si 5-6 mese in luna a sasea. Din momentul diversificarii sugarul va mai avea 2 mese de lapte dintr-un total de 5 mese pe zi.

    Atentie: Un indicator fidel al unui aport alimentar suficient este sporul ponderal. Astfel, sugarul trebuie sa creasca cu minim 750 g/luna in primele 4 luni, minim 500 g/luna in urmatoarele 4 luni si minim 250 g/luna intre 8 si 12 luni. Cantarirea bebelusului este bine sa se faca saptamanal in prima luna de viata, ulterior la 2 saptamani, sau chiar lunar incepand cu luna a 8-a. in general vom incerca sa cantarim bebelusul in acelasi moment al zilei, pe cat posibil in aceleasi conditii, dezbracat complet si fara scutec. Pentru aprecierea cresterii bebelusului se folosesc niste curbe special de crestere numite percentile. Acestea sunt numerotate de la 5 la 95 si reprezinta corespondenta dintre greutatea si varsta sugarului. Greutatea medie intr-o populatie pediatrica de acelasi sex se considera a corespunde percentilei 50. Consideram sugar distrofic (deci mic pentru varsta sa) sugarul situate sub percentila 5 si sugar paratrofic (prea mare pentru varsta sa) sugarul situat peste percentila 95.

    Info: Semnale de alarma in cazul in care sugarul nu primeste suficient lapte:

    • Nu creste, poate chiar sa scada in greutate
    • Urineaza mai rar, uda sub 6 scutece / 24 ore
    • Urina devine mai concentrata, mai inchisa la culoare, pateaza scutecul
    • Sugarul devine iritabil sau letargic
    • Alaptatul dureaza constant peste 1 ora iar sugarul nu pare satisfacut
    • Sanii nu se inmoaie dupa alaptat

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here