Se poate intampla ca micutul tau sa prezinte o stramtare a orificiului preputial, care nu mai permite descoperirea glandului, stare cunoscuta sub denumirea de fimoza.
De obicei, aceasta afectiune este depistata din timp de medicul pediatru, dar se poate intampla sa „ramana“ ascunsa pana in momentul in care descoperi ca ceva este in neregula. In orice caz, recomandarea de baza este aceea de a te adresa medicului pediatru al copilului cat mai rapid, deoarece fimoza este un defect ireversibil cu care se nasc foarte multi baieti. Afectiunea insemnand o ingustare anormala a preputului, este foarte important ca medicul sa intervina, pentru ca este impiedicat decalotajul, iar acest lucru poate provoca infectii sau chiar blocheaza urinarea. Preputul este un repliu cutanat ce acopera penisul si il descopera cand este tras inapoi. Daca baietelul tau are fimoza, preputul este prea strans, iar orificiul foarte ingust blocheaza urinarea. Se poate spune chiar ca este caz de urgenta medicala atunci cand glandul, fiind decalotat, preputul nu re vine si nu acopera din nou glandul. In astfel de situatii, copilul va plange foarte puternic, deoarece are dureri cand urineaza. In plus, urina nu iese in jet normal. Nu trebuie sa te sperii insa, deoarece baietii manifesta de cele mai multe ori fimoza normala, care dispare pana la varsta de doi-trei ani, iar afectiunea nu influenteaza urinarea. Daca totusi preputul nu se largeste suficient pana la varsta de aproximativ sase ani, este posibil ca medicul sa iti recomande o interventie chirurgicala, pentru a indeparta aceasta problema care nu s-a putut regla pe cale naturala. Astfel, iti va fi recomandata circumcizia.
Siguranta sau moft
Desi este o practica utilizata in mod curent de populatiile musulmane si iudaice, justificata religios, circumcizia este o procedura frecventa in SUA, Canada, dar si in multe tari occidentale, cu scopuri terapeutice ce tin in mod special de igiena. Unele studii indica faptul ca barbatii circumcisi sunt mai putin expusi bolilor cu transmitere sexuala sau cancerului de prostata. In Romania, medicul este singurul in masura sa spuna daca trebuie sau nu intervenit in cazul in care fimoza este prezenta la copilul tau, iar in cazul in care nu exista recomandare medicala, parintele este cel care isi poate asuma o astfel de procedura ce se poate efectua in numeroase clinici de specialitate. Chirurgul va interveni, in sensul in care va largi orificiul preputial. Se poate intampla insa sa nu se sesizeze acest lucru cat timp copilul este mic, dar fiul tau o va sesiza cand isi va incepe viata sexuala, deoarece fimoza nu permite decalotarea glandului penin in timpul contactului sexual. Din fericire, afectiunea se poate rezolva chirurgical fara nici o problema, cu o interventie de scurta durata, aproximativ 30 de minute, cu externare in aceeasi zi si care se va vindeca rapid, aproximativ doua saptamani. Foarte importanta este insa indeplinirea unor reguli minime de igiena post operatorie.
INTREBAREA LUNII
Exista riscuri pentru copil in momentul efectuarii circumciziei?
Circumcizia, ca orice interventie chirurgicala, are riscuri ce includ sangerari excesive, accidentarea glandului, infectare, complicatii provocate de anestezie. Daca fiul tau va fi circumcis, asigura-te ca procedura va fi efectuata de un chirurg experimentat, pentru ca unii o considera o operatie minora, dar poate conduce la erori si complicatii.