Ministerul Sanatatii a demarat duminica campania de informare pentru prevenirea prin vaccinare a cancerului de col uterin. Campania se deruleaza sub mesajul "Tu decizi pentru sanatatea fiicei tale, informeaza-te!".
Anual se inregistreaza 500.000 de cazuri noi de cancer de col uterin diagnosticate. 30% dintre cazuri sunt femei cu varste cuprinse intre 15 şi 44 de ani. Romania se situeaza pe primul loc din Europa in ceea ce priveşte mortalitatea datorata cancerului de col uterin, de 6,3 ori mai mult decat media tarilor din Uniunea Europeana.
La fiecare 18 minute, in Europa, o femeie moare de cancer de col uterin. Infectia cu HPV se produce de obicei prin contact sexual, dar uneori chiar contactul cutanat direct cu zona genitala poate fi suficient pentru transmiterea acestuia. Infectia cu HPV nu determina simptome de boala, iar cele mai multe infectii se vindeca datorita raspunsului organismului. Cu toate acestea, o noua infectie poate reaparea oricand pe parcursul vietii.
Unele infectii persista şi determina aparitia leziunilor canceroase. De aceea, vaccinarea, alaturi de examenul citologic periodic, reduce cu 94% riscul de cancer de col uterin. Este de preferat ca vaccinarea anti-HPV sa se realizeze inainte de debutul vietii sexuale pentru a preintampina o infectie posibila de la primele contacte sexuale. Imunitatea este durabila şi asigura protectia fata de infectia cu HPV de la inceputul vietii sexuale. Vaccinarea nu produce modificarea comportamentului sexual sau sterilitate şi se administreaza in 3 doze intr-un interval de 6 luni.