Oriunde ne-am afla, in ziua de azi, se vorbeste tot mai mult despre acizii grasi Omega 3. A devenit o moda sa consumam alimente care contin acizi grasi Omega 3, fara sa stim insa prea multe lucruri despre proprietatile miraculoase ale acestor lipide.
Conform specialistilor, acizii grasi Omega 3 sunt esentiali pentru sanatate, insa nu pot fi produsi de catre organismul uman, ceea ce inseamna ca principala lor sursa de provenienta este alimentatia. De aceea, avand in vedere ca vorbim despre nutritia copilului, trebuie sa ai grija, inca de la inceput, ca micutul sa capete niste obiceiuri alimentare sanatoase, care ii vor permite o crestere si dezvoltare armonioase. Acizii grasi Omega 3 joaca un rol crucial in dezvoltarea cerebrala, precum si in cresterea si dezvoltarea normale ale bebelusilor si copiilor mici. De vreme ce sugarii nu isi pot asigura necesarul de acizi Omega 3 din principalele alimente care ii contin (ulei de nuci, ulei de rapita, ulei de germeni de grau, ulei de soia, nuci, ulei de peste, grasime de gaina, unt si anumite specii de peste sau alge marine), foarte multe formule de lapte praf sau preparate imbuteliate pentru bebelusi sunt imbunatatite cu aceste lipide.
Proprietati de neinlocuit
Acizii grasi Omega 3 poseda numeroase calitati benefice pentru sistemul cardiovascular si previn complicatiile cardiovasculare. Sunt buni pentru restabilirea echilibrului emotional, pentru redobandirea optimismului, a capacitatii de a lua decizii intr-o maniera pozitiva, pentru cresterea energiei si puterii de concentrare. Nu uita insa ca o alimentatie bogata in acizi grasi Omega 3 trebuie sa contina si acizi grasi Omega 6. Acizii grasi Omega 3 si Omega 6 fac parte din marea familie a lipidelor. Mult mai cunoscute sub denumirea de materie grasa, lipidele sunt indispensabile unui regim alimentar echilibrat. Acizii grasi Omega 6 permit diminuarea nivelului de colesterol „rau“ din sange si pot fi gasiti in principal in uleiurile de floarea-soarelui, nuci, soia, germeni de grau, rapita, arahide sau in oua, unt, grasime de gaina si untura de peste.
AVANTAJE
Unul dintre avantajele majore pentru dieta copilului tau este acela ca acizii grasi Omega 3 se gasesc in cateva soiuri de peste precum somonul, heringul, sardelele si, macroul. Spunem ca este un avantaj, deoarece este bine stiut faptul ca celor mici le place pestele, gustul carnii de peste fiind unul dintre primele cu care s-au obisnuit in timpul diversificarii ali mentatiei
DEZAVANTAJE
In cazul in care din dieta copilului lipsesc alimentele boga te in acizi grasi Omega 3, pot aparea simptome destul de neplacute, care te vor indruma catre un medic nutritio nist: oboseala extrema, memorie deficitara, piele cu aspect uscat, schimbari bruste de comportament si stare de spirit, probleme de circulatie sanguina sau ale inimii. Mare atentie insa la consumul exagerat de peste, deoarece unele specii pot fi contamina te cu dioxina, metal mercur sau alte substante dau na toare sanatatii celui mic.