Fie ca este vorba despre o dermatita atopica cu eruptii eritemato-scuamoase si aspre, aparute pe corpul bebelusului tau, fie ca vorbim despre o dermatita de contact la sapunul sau detergentul folosit pentru spalarea hainutelor, sau de o reactie alimentara, alergiile micutilor nostri ne dau mereu batai de cap. Reactiile alergice nu sunt altceva decat rezultatul unui raspuns inadecvat al sistemului imun al bebelusului, aparut mai frecvent la sugarii proveniti din parinti cu teren alergic.
Alergiile alimentare pot aparea in orice moment, de la cateva minute pana la cateva ore de la ingestia alimentului alergizant. Pentru prevenirea aparitiei alergiilor alimentare, trebuie amanata expunerea bebelusului la cei opt alergeni responsabili pentru 90% dintre alergiile alimentare: lapte de vaca, oua, cereale, alune, alte tipuri de nuci, soia, peste sau fructe de mare. Aceste alimente pot fi introduse in dieta pe masura ce bebelusul creste.
Reactiile la alergiile alimentare se pot manifesta prin diaree, reflux, colici, constipatii sau eruptii cutanate, de cele mai multe ori, expunerea la proteina din laptele de vacafiind principala cauza a alergiilor, medicul prescriind un lapte special, pe baza de hidrolizat proteic. Tratamentul si prevenirea alergiilor bebelusului sunt strans corelate, pentru majoritatea alergiilor, eliminarea factorului declansator, cand acesta este cunoscut, fiind suficienta. Cum insa de cele mai multe ori acesta ramane obscur, parintii trebuie sa fie atenti la momentul aparitiei alergiei (cum, cand si in legatura cu ce apare reactia alergica).
Testarile alergologice sunt greu de interpretat si in general irelevante la sugar, sistemul imun al acestuia fiind inca imatur. Recomandari pentru prevenirea alergiilor: nu consumati alimente alergizante in timpul sarcinii daca va cunoasteti cu teren alergic, se recomanda alimentatie la san cel putin 6 luni, pe durata alaptarii se va evita consumul de alimente alergizante, fumatul in locuinta este interzis, limitati folosirea covoarelor, in special in camera bebelusului, folositi saltele tratate anti-acarieni, evitati pernele de puf sau pene, igiena riguroasa cu indepartarea prafului de casa si aerisirea frecventa a camerei bebelusului, hainutele vor fi spalate cu detergenti biologici speciali si calcate, evitarea schimbarii gamei cosmetice pentru bebelus.
Tratamentul local al eruptiilor alergice se face cu creme si lotiuni special destinate sugarilor atopici, sau, daca forma de alergie este severa, cu preparate farmaceutice pe baza de hidrocortizon. Doar in cazul in care medicul pediatru considera necesar, sugarul peste varsta de 6 luni poate primi un preparat antihistaminic oral.