Sarcina aduce schimbari majore in corpul tau. Este o perioada in care grija pe care o ai pentru organismul tau este dublata de grija fata de micutul care creste in burtica si care depinde de starea ta de sanatate.
Daca doresti sa ramai insarcinata sau daca deja esti, cu siguranta ca te vei adresa medicului. In cadrul primelor consultatii, vei fi indrumata sa iti faci o serie de investigatii si vei primi sfaturi in privinta evolutiei sarcinii. Este important ca, in cazul in care suferi de diabet zaharat, sa urmezi sfaturile medicului, intrucat diabetul asociat sarcinii implica riscuri atat pentru tine, cat si pentru fat. Sarcina poate determina o decompensare a bolii care pana atunci era tinuta sub control. Pot aparea dureri abdominale, greata, polipnee, deshidratare, putandu-se ajunge pana la retinopatia si nefropatia diabetica provocate de leziunile vasculare induse de boala. Pentru un control foarte bun asupra sanatatii, este bine existe o colaborare intre obstetrician, diabetolog, nefrolog si oftalmolog. De asemenea, este foarte importanta si depistarea diabetului care se poate declansa in timpul sarcinii si care se numeste diabet gestational.
Diabetul zaharat poate determina macrosomia fetala (fat cu greutate la nastere peste 4.000 g), fapt care complica evolutia travaliului, putandu-se ajunge la operatie cezariana, in functie de gravitatea bolii si de conditiile obstetricale prezente. Este de preferat sa te adresezi medicului cat mai devreme, pentru a fi monitorizata si tratata corect pe parcursul sarcinii, evitand astfel complicatii ca avortul sau decesul fatului. Examenele ecografice repetate au un rol important in depistarea precoce a unor malformatii fetale care pot fi o alta complicatie a diabetului zaharat asociat cu sarcina. De asemenea, copii trebuiesc atent monitorizati, intrucat sunt mai sensibili si pot dezvolta complicatii severe dupa nastere.
SFAT SUPERBEBE
Este foarte important ca femeile care isi doresc o sarcina sa se prezinte la un consult medical preconceptional, pentru a fi investigate corect in vederea depistarii precoce a unor boli care ar putea complica evolutia in conditii bune a unei sarcini ulterioare. Sarcina aparuta la o femeie care sufera de diabet este considerata cu risc obstetrical crescut si presupune o dispensarizare si o monitorizare atenta atat a mamei, cat si a fatului, pentru a preveni si trata precoce si corect eventualele complicatii ce pot surveni pe parcursul celor 9 luni de gestatie.
Este de preferat a te adresezi medicului cat mai devreme, pentru a fi monitorizata si tratata corect pe parcursul sarcinii…
„Este important ca, in cazul in care suferi de diabet zaharat, sa urmezi sfaturile medicului, intrucat diabetul asociat sarcinii implica riscuri atat pentru tine, cat si pentru fat.“