O sarcina sau faptul ca te gandesti sa devii mama nu inseamna neaparat ca te fereste de riscul de a contracta o boala cu transmitere sexuala. Ba dimpotriva, acum trebuie sa fii mai atenta ca niciodata si sa-ti iei toate masurile de protectie deoarece nu mai esti doar tu in discutie, ci si bebelusul pe care il porti in pantec.
Fiecare dintre noi, la un moment dat in viata, am suferit de o anumita afectiune, dar o durere de dinti sau o raceala nu se compara nici pe departe cu complicatiile care pot aparea in urma contractarii unei boli venerice.
Din pacate, infectiile cu transmitere sexuala reprezinta rezultatul neglijentei noastre si nu numai a noastre. Sunt afectiuni ale caror agenti patogeni se transmit prin contactul direct cu zona infectata sau prin fluidele infectate ale corpului (secretii vaginale, sperma, sange). Termenul este folosit pentru a desemna afectiunile infectioase transmise, in principal, prin act sexual vaginal, oral sau anal si ale caror simptome se localizeaza, in special, in zona genitala.
Important de mentionat este faptul ca orice boala cu transmitere sexuala poate avea efect asupra sarcinii si de aceea sunt absolut necesare analizele preconceptionale. Din pacate, consecintele cele mai severe le au bolile cu transmitere sexuala dobandite in timpul sarcinii. Acestea pot avea efect atat asupra mamei, cat si asupra fatului.
Riscuri si complicatii
Pentru a preintampina orice eventuala neplacere, ar fi bine sa te informezi asupra celor mai bune metode de protectie, iar pentru orice nelamurire sa discuti deschis cu medicul tau ginecolog. In cazul in care o gravida contracteaza o boala cu transmitere sexuala, poate suferi de aceleasi complicatii ca si o femeie care nu este insarcinata, dar in plus prezinta riscul aparitiei cancerului cervical, a hepatitei cronice sau a cirozei. Mai mult, ruperea prematura a membranelor si, implicit, instalarea unei nasteri premature, precum si riscul unei infectii urinare severe dupa nastere sunt lucruri de luat in seama deoarece pot aparea oricand in cazul contractarii unei boli cu transmitere sexuala.
Infectiile cu transmitere sexuala pot trece de la mama la fat inainte sau in timpul sarcinii, precum si dupa nastere.
Sifilisul este una dintre afectiunile care poate trece prin placenta si poate afecta bebelusul din uter. Gonoreea, Chlamydia, hepatita B si herpesul genital sunt cateva dintre bolile venerice care pot fi transmise de catre mama copilului in timpul nasterii, prin trecerea acestuia prin canalul de nastere.Virusul HIV poate infecta bebelusul atat prin intermediul placentei, cat si in timpul procesului de nastere. Spre deosebire de alte boli cu transmitere sexuala, HIV poate infecta copilul si dupa nastere, prin laptele matern.
Cele mai serioase efecte pe care aceste afectiuni le pot avea asupra bebelusului se pot traduce prin risc crescut de nastere prematura, greutate mica la nastere, conjunctivita, pneumonie, infectie generalizata in organism, retard psihic, deficit motor, anomalii congenitale, hepatita acuta, meningita sau ciroza. Din pacate, toate acestea suna foarte dur, insa este bine sa cunosti cat mai multe lucruri despre complicatiile ce pot fi aduse odata cu contractarea unei boli cu transmitere sexuala. Acest lucru deoarece trebuie sa fii constienta asupra pericolelor la care te expui in timpul unui act sexual neprotejat si, mai mult, la care iti expui bebelusul.
Ce poti face
Din nefericire, cele mai multe dintre bolile cu transmitere sexuala nu au o simptomatologie evidenta si astfel sunt foarte greu de detectat fara ajutorul unui medic specialist care sa-ti faca toate testele de sange necesare in momentul in care te hotarasti sa devii mama. Indiferent de starea in care te afli, este recomandat ca minimum o data pe an sa-ti faci toate analizele si testele necesare pentru a te asigura ca starea ta de sanatate nu a avut de suferit. Cu atat mai mult cu cat iti doresti un copil, este absolut necesar sa-ti faci toate controalele preconceptionale, iar in cazul in care a aparut o sarcina neplanificata, in momentul in care afli ca esti gravida, sa mergi la medic pentru a urma lista de analize recomandata viitoarelor mame. Acest lucru este valabil in toate cazurile, indiferent daca esti antrenata intr-o relatie monogama sau nu. Pentru binele copilului, nu te baza pe fidelitatea partenerului tau si, mai mult, roaga-l si pe el sa-si faca toate testele si analizele de sange care ar putea depista instalarea unei boli cu transmitere sexuala. Sifilisul este o infectie veche de cand lumea si totusi pare mai actuala ca niciodata. Este o infectie bacteriana care se transmite in special pe cale sexuala, prin contact direct cu leziunile provocate de infectie sau prin contactul cu fluidele biologice infectate (sperma, secretiile vaginale). Probabilitatea de transmitere este foarte ridicata, iar debutul bolii este foarte lent. Prima manifestare este aparitia sancrului – o leziune a pielii, de forma regulata, rotunda sau ovala, dura, nedureroasa – si marirea in volum si inflamarea ganglionilor limfatici. Sancrul poate aparea in zona vulvei, a penisului si in zona anala. In perioada de „sifilis secundar“ apar alte manifestari caracteristice, precum leziuni cutanate si ale mucoaselor. Este vorba despre o eruptie imprastiata pe toata suprafata corpului si papule in zona bucala, pe palme sau pe talpi. Toate aceste simptome dispar destul de repede si pot fi foarte usor trecute cu vederea.
Gonoreea este o infectie raspandita, avand o transmisibilitate foarte ridicata, afectand, in principal, zona genitala (penisul, vaginul sau anusul), dar putand afecta si gatul. Infectia gonoreica este de natura bacteriana si se transmite in primul rand pe cale sexuala, dar si prin contactul zonei genitale cu obiecte sau suprafete contaminate. Din pacate, pe cat este de periculoasa prin consecinte, pe atat este de lipsita de simptome.
Herpesul genital este incurabil, ceea ce inseamna ca, odata infectata, trebuie sa traiesti toata viata cu aceasta infectie. Se transmite pe cale sexuala sau prin expunerea la suprafete sau obiecte contaminate. Prima manifestare consta intr-o senzatie de intepatura intr-un anumit punct, apoi, dupa scurt timp, in acest loc va aparea o zona rosiatica ce se va acoperi cu mici vezicule pline cu un lichid clar si foarte dureroase. Dupa scurt timp, aceste vezicule se sparg, se usuca si se acopera de cruste. Nu exista niciun fel de tratament care sa duca la vindecarea definitiva, singurul lucru ce poate fi facut este sa se actioneze asupra efectelor. De aceea, cel mai sigur mod de protejare este folosirea prezervativului in timpul actului sexual. Trebuie sa ai un comportament lipsit de risc, sa ai intotdeauna prosop personal si sa nu faci niciodata schimb de lenjerie intima.
Chlamydia este in topul infectiilor cu transmitere sexuala, fiind cea mai raspandita afectiune in randul adultilor activi sexual. Se transmite exclusiv pe cale sexuala sau de la mama la fat si nu prezinta niciun fel de simptome. Tratamentul este destul de simplu, iar daca boala este descoperita la timp, poate fi si foarte eficient. Asta nu inseamna ca poti uita de prezervativ in timpul actului sexual sau de analizele pe care ar trebui sa ti le faci anual.
SFAT SUPERBEBE
Bolile cu transmitere sexuala de origine bacteriana precum Chlamydia, gonoreea sau sifilisul pot fi tratate cu antibiotice, chiar si pe timpul sarcinii, dar numai la recomandarea medicului. Desi exista medicamente antivirale care pot reduce simptomatologia bolilor venerice precum herpesul genital sau SIDA, pentru acestea nu exista cale de vindecare, insa riscul transmiterii la bebelus poate fi scazut cu ajutorul tratamentului.
INFO COMPLEMENTARA
Inainte de 1960, existau doua boli cu transmitere sexuala: sifilisul si gonoreea, care au fost tratate cu penicilina. Acum, exista peste 25 de boli cu transmitere sexuala raportate si mai mult de opt noi boli incluzand HIV au fost identificate din 1980.
ATENTIE!
Pentru femeile diagnosticate cu herpes genital activ in momentul nasterii, medicul ginecolog poate recomanda necesitatea unei operatii cezariene. In acest fel, bebelusul poate fi protejat de infectia cu herpes genital.