Arta masajului prenatal

    Masajul in timpul sarcinii este o tehnica terapeutica ce se focuseaza pe nevoile viitoarei mamici, pe masura ce corpul ei trece prin foarte multe schimbari cauzate de starea de graviditate.

    In ultimii ani, urmand modelul specialistilor americani, au aparut si la noi o multime de profesionisti specializati in domeniul masajului si educatiei prenatale. Terapia prin masaj imbunatateste functia muschilor, a incheieturilor, a ligamentelor, corecteaza circulatia si tonusul general al organismului si inlatura oboseala fizica si mentala.

    Foarte multe gravide apeleaza din ce in ce mai des la aceasta forma de terapie deoarece rezultatul este acela ca, la final, se simt foarte bine. Un studiu recent efectuat de cercetatorii americani a aratat ca masajul poate reduce nivelului hormonului responsabil cu stresul din organism. Atingerea este vitala pentru starea fizica si emotionala a mamei, pe masura ce ea incearca sa se obisnuiasca cu noua imagine a corpului sau.

    Si pentru ca exista foarte multe temeri in aceasta perioada legate de sanatatea ta si a bebelusului pe care il porti in pantec, specialistii sunt de parere ca masajul prenatal nu prezinta niciun risc. Cu toate acestea, terapeutul tau va dori sa stie daca suferi de anumite complicatii precum scurgeri abundente (de lichid sau sangerari), diabet, afectiuni contagioase, febra, stari de voma, dureri neobisnuite, preeclampsie, tensiune arteriala mare, greturi matinale, dureri abdominale, diaree sau orice problema maligna.

    In aceste cazuri, masajul nu ar trebui efectuat. De asemenea, zonele care nu ar trebui masate sunt urmatoarele: portiunile iritate ale pielii, ranile deschise, vanataile, inflamatiile, varicele in relief sau dilatate, precum si zonele cu infectii locale. In afara de acestea, o ultima precautie ar trebui mentionata. Specialistii sunt de parere ca zona dintre osul gleznei si calcai nu ar trebui masata cu putere. Practicienii de reflexo-terapie considera ca aceasta zona este in directa legatura cu uterul si vaginul, iar o presiune ridicata asupra ei ar putea duce catre o nastere prematura. De asemenea, o atentie sporita ar trebui acordata masarii abdomenului.

    Sfat: Masajul ar trebui efectuat fara ca pacienta sa simta cumva durerea. Este, in primul rand un masaj de relaxare. Mai apoi, ca lubrifiant, ar trebui folosita o lotiune sau un ulei fara miros, avand in vedere ca multe dintre gravide nu suporta mirosurile puternice. De asemenea, persoana care efectueaza masajul ar trebui sa aiba unghiile scurte si bine pilite si nu ar trebui sa poarte bijuterii in momentul terapiei. Durata sedintei de masaj poate fi cuprinsa intre 10 minute si o ora, in functie de timpul pe care il ai la dispozitie.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here