Am crescut, acum papam de toate!

    Foto: GULIVER

    Indiferent daca sugarul este alimentat natural, artificial sau mixt, la un moment dat, laptele si preparatele simple din lapte nu mai sunt suficiente.

    Laptele mamei acopera, in primele patru luni de viata, nevoile nutritionale ale unui sugar nascut la termen si sanatos. Sugarilor care primesc o alimentatie artificiala, pregatita acasa, cu lapte praf integral sau cu lapte de vaca, le este necesara o diversificare mai precoce, pentru a compensa carentele nutritionale. Medicul va aprecia, in aceste situatii, particularitatile sugarului si va indica o alimentatie corecta. Sugarul trebuie, in primul rand, sa invete sa mestece si sa inghita alimente mai consistente si sa se obisnuiasca cu gusturi noi. Daca momentul este gresit ales si nu corespunde cu perioada in care se dezvolta reflexul mestecatului, vei intampina greutati in depasirea acestui prag absolut necesar. Diversificarea reprezinta momentul in care se introduc in alimentatia sugarului alte alimente decat laptele, solide sau lichide. In situatia de fata, exista o serie de principii care pot fi afirmate cu un grad de certitudine ridicata. Nu exista niciun motiv ca diversificarea sa fie facuta inainte de patru luni.

    Nu se incepe diversificarea sub nicio forma mai devreme de patru luni

    Inainte de patru luni, sistemul digestiv al bebelusului nu este pregatit pentru alte alimente in afara laptelui matern sau a laptelui praf maternizat. Diversificarea inainte de aceasta varsta scade cantitatea de calciu si alte nutriente necesare in aceasta perioada prin scaderea cantitatii de lapte (corespunzator cu cantitatea din alimentul nou introdus). Pot aparea afectiuni de tip alergic, cum este cazul eczemelor, si diaree. S-a demonstrat ca sucurile de fructe cresc frecventa sau chiar determina aparitia sau reaparitia colicilor la sugari. Dupa patru luni, copilul este adaptat, din punct de vedere al fiziologiei, pentru o alimentatie care contine produse semisolide: piureuri, carne mixata. Nici adaosul de faina inainte de patru luni nu prezinta un avantaj nutritional, eventual, poate usura trecerea la o alimentatie de consistenta crescuta.

    Administrarea hranei cu lingurita este un principiu de baza in cadrul diversificarii. Noul aliment trebuie dat copilului inaintea unei mese si la patru ore dupa masa precedenta, pentru ca sugarului sa-i fie foame. In primele zile, este suficienta administrarea a doar cateva lingurite din felul cel nou, iar apoi, masa se va completa cu lapte.

    Daca sugarului nu-i place nici lingurita, nici noul aliment, nu trebuie insistat. Sub nicio forma sugarul nu trebuie fortat sa manance. Este de preferat sa se amane introducerea noului aliment cu o saptamana sau chiar mai mult sau sa se incerce cu un alt aliment. De asemenea, nu trebuie facuta nici greseala de a subtia prea mult noul aliment si de a il administra copilului cu biberonul. Medicii spun ca exista cateva reguli de aur ale diversificarii. Astfel, inainte de a introduce un nou aliment, copilul trebuie sa fie in perfecta stare de sanatate. Alimentul nou introdus se da incepand cu cateva picaturi, crescand treptat cantitatea pentru a-i testa toleranta digestiva. Alimentul nou introdus se va administra cu lingurita. Este o a doua regula de baza. Apoi, nu introduc simultan doua alimente noi. Daca unul dintre ele nu va fi tolerat, nu vei sti care este acela. Daca micutul refuza alimentul, nu insista, incearca mai tarziu, peste cateva saptamani. Daca insisti, s-ar putea sa-i creezi o asociere nedorita intre neplacerea lui si alimentul respectiv. Daca bebelusul are diaree dupa noul aliment, nu i-l mai dai si incerci mai tarziu, dupa 2-3 saptamani, cand toleranta lui digestiva va fi mai buna.

    Se incepe cu lucrurile simple

    Pentru prepararea pireului de legume se folosesc cartoful, morcovul, spanacul, salata verde si dovleceii. Se pot incerca si gulia sau patlagelele rosii. Nu se administreaza sugarului legume mai greu de digerat, cum sunt conopida si fasolea uscata. Unii medici accepta varianta ca piureul sa fie preparat din toate legumele care au fiert in supa, dar cei mai multi sunt de parere ca este mai bine ca acesta sa fie pregatit dintr-o singura leguma. Fierberea trebuie sa aiba loc intr-un vas acoperit, pentru a se evita pierderea >>> exagerata a vitaminelor. Fierberea zarzavaturilor la abur este cea mai recomandata metoda de preparare, deoarece se conserva culoarea, gustul, sarurile minerale si, in buna parte, vitaminele. La zarzavatul bine omogenizat se adauga 1-2 lingurite de unt sau ulei. Se poate dilua zarzavatul cu doua-trei linguri de lapte de vaca sau cu zeama in care au fiert legumele, pentru a nu se pierde sarurile minerale si vitaminele care au trecut in aceasta apa. Sugarilor de cinci-sase luni li se vor da cel mult 10 grame de piure, completat cu supa de zarzavat. La copiii peste sase luni, piureul poate sa constituie intreaga masa.

    Supa de zarzavat trebuie considerata un complement al piureului. Pentru aproximativ 200 ml de supa de zarzavat se folosesc: 300-400 ml apa, o jumatate de morcov mare, un cartof, o jumatate de ceapa, o jumatate de telina, cateva frunze de spanac sau salata verde si, eventual, pastarnac, patrunjel si putin praz. Aceste legume se spala cu grija si se fierb cel putin doua ore. Se strecoara supa clara, in care s-a adaugat un varf de cutit cu sare, si se fierbe 20 de minute cu o lingura de gris, pentru copiii peste patru luni, si orez sau amidon alimentar pentru copiii sub noua luni. Supa poate fi pastrata pentru a doua zi la frigider doar daca nu a fost fiarta cu fainoase.

    Fructele incep sa fie administrate intre cinci si sase luni. Se incepe cu o lingurita de mar copt sau compot de mere, inaintea sau la sfarsitul unei mese. Nu se mareste cantitatea de fruct inainte de a exista certitudinea ca sugarului ii place acest nou aliment si ca il tolereaza bine. In stare cruda, i se pot da copilului mere rase, dupa ce au fost curatate de coaja, piersici zdrobite, fara pielita, capsuni, fragi, afine. Pentru a le imbogati valoarea calorica, se pot adauga biscuiti zdrobiti si, eventual, una sau doua lingurite de branza de vaci.

    Un alt produs al diversificarii este carnea. De la varsta de patru, cinci luni, i se poate da copilului carne fiarta de vaca sau de gaina (piept sau picior), tocata cu cutitul sau data prin masina de tocat. Se incepe cu jumatate de lingurita, pana la o lingurita, la doua, trei zile. De la varsta de cinci luni, i se poate da zilnic cate o lingurita. Se creste cantitatea treptat, pana cand ajunge la 50-80 g, catre varsta de un an. Carnea se da la inceputul mesei de pranz, cu putin piure.


    SFAT SUPERBEBE

    Tine cont de apetitul sugarului. Nu incepe masa cu alimentul nou introdus. Daca bebelusul refuza, nu insista. Lasa sa treaca o zi si reincearca. Masa de pranz este mai indicata decat prima masa a zilei pentru introducerea unui nou aliment.

    Incepi cu laptele (san sau biberon) la jumatatea mesei, cand este mai putin infometat.Ofera-i copilului piureul de morcovi cu lingurita. Foloseste mai curand o lingurita de plastic. Pentru inceput, consistenta e bine sa fie mai lichida.


    INFO COMPLEMENTARA

    Varsta de patru luni este doar orientativa. Nu este nicio graba. Daca bebelusul este hranit la san, cu atat mai putin. Carnea nu trebuie introdusa in dieta in niciun caz mai devreme de cinci luni. Se recomanda mai curand carnea de pui si peste alb. Carnea de vita poate fi introdusa din luna a sasea de viata.


    ATENTIE!

    Medicii spun ca in niciun caz nu trebuie adaugate sare sau zahar. Pana la varsta de sase luni, nu se folosesc decat cereale fara gluten, speciale pentru sugar.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here