Sistemul imunitar al copiilor poate fi ajutat sa faca fata provocarilor care vin din mediu cu ajutorul vitaminelor si mineralelor din alimentatie. Echilibrul este cuvantul de ordine in dieta copilului, iar hidratarea este esentiala.
Raceala este boala cea mai comuna la nivel mondial. Din pricina faptului ca este de origine virala si provoaca inflamarea mucoasei nazale si a gatului, copiii sunt foarte vulnerabili, ei neavand un sistem imunitar foarte dezvoltat. Simptomele sunt diverse si se manifesta mai mult sau mai putin grav de la persoana la persoana.
Febra, care apare des ca simptom provocat de virusul racelii, modifica consumul de energie, facand metabolismul sa se intensifice si, in consecinta, crescand consumul proteic. Din acest motiv, in caz de boala, este bine sa cresti aportul de proteine din alimentatia copilului. Supa de pui, de exemplu, este cunoscuta in orice familie ca fiind „remediul bunicii“ in caz de raceala. Literatura de specialitate citeaza foarte multe legume si fructe, care te pot ajuta sa sprijini organismul sa isi intareasca sistemul imunitar si sa lupte impotriva racelii. Varza, de exemplu, contine mult fier, vitamina C si saruri minerale si este indicata pentru a ameliora sau preveni simptomele afectiunilor cailor respiratorii.
De asemenea, ceapa se remarca prin proprietatile ei antiseptice si dezinfectante si este bogata in vitamine si minerale. In afara de acestea, ea are proprietati expectorante si este adjuvant in guturai si febra. Usturoiul este bogat in fier, saruri minerale si vitamine (A, B1, B2, PP, C) si are si el, ca si ceapa, proprietati antiseptice. Dintre fructe, lamaia este bogata in vitamine (mai ales vitamina C) si este folosita ca dezinfectant pentru gat. Avand in vedere fragilitatea copilului si complicatiile care pot aparea, este indicata consultarea pediatrului copilului atat in privinta unui tratament, cat si in privinta regimului alimentar.
AVANTAJE
Mamicile si bunicile obisnuiesc sa creada ca pe micutii pacienti raciti ii vor ajuta foarte mult mari cantitati de lapte si miere. Chiar daca aceste alimente au caracteristici nutritionale optime, se spune ca combinatia substantelor continute de ele (lactoza din lapte si zaharoza si fructoza din miere) este responsabila pentru prezenta redusa a anticorpilor in sange, in particular a acelor anticorpi care contracareaza aparitia bolilor infectioase ca raceala si gripa.
DEZAVANTAJE
Din cauza transpiratiei excesive, creste si pierderea de lichide si saruri minerale care pot fi reasimilate printr-un consum mare de lichide (cel putin un litru si jumatate de lichid pe zi). Foarte utile in aceste cazuri sunt ceaiurile de plante, limonadele, fructele si legumele proaspete pasate sau mixate, care refac echilibrul de vitamine si saruri minerale.