Pirozisul reprezinta o durere asemanatoare unei arsuri care porneste din epigastru si poate iradia ascendent in spatele sternului, terminandu-se deseori cu o regurgitare de lichid acid in gura. Acest simptom poate aparea in perioada de graviditate, in special dupa varsta de 12 saptamani de gestatie, varsta dupa care uterul devine organ abdominal – prin cresterea dimensiunilor sale – si comprima stomacul.
Un alt factor favorizant al aparitiei pirozisului este congestia (inflamatia) mucoasei stomacale si a sfincterului cardia (o portita ce separa stomacul de esofag). Aciditatea gastrica patrunde astfel la nivel esofagian agresand mucoasa acestui segment al tubului digestiv si determinand simptomatologia descrisa. Pentru a evita sau macar a limita aparitia unei astfel de simptomatologii trebuie ca femeia gravida sa aiba o alimentatie cat mai sanatoasa si echilibrata constand in: fructe, legume, carne, lactate, branzeturi.
Sa evite alimentele prajite, foarte grase sau foarte dulci, conservele sau alimente ce contin conservanti, produsele care contin cofeina, alcool ori cele incomplet preparate termic etc. In aceasta perioada, datorita hormonilor de sarcina exista anumite modificari ale apetitului si gusturilor, astfel incat este posibil ca gravida sa nu tolereze anumite alimente. Nu exista o regula universal valabila, deci fiecare gravida va descoperi ce alimente poate tolera si pe care trebuie sa le evite, cu conditia ca acestea sa fie alimente sa fie de provenienta sanatoasa, preparate termic corespunzator.
In privinta orarului de masa, se recomanda mai degraba, sa mamanci mai putin si mai des decat mai rar si mai mult deoarece o masa bogata solicita o secretie crescuta de enzime digestive si implicit de suc gastric, pe langa faptul ca un stomac incarcat va determina si miscari intestinale mai ample care vor transmite stimuli mecanici uterului aflat in vecinatate determinand contractii uterine. Pentru a combate pirozisul in masura in care acesta totusi a aparut, trebuie sa evitati alimentele care cresc aciditatea gastrica, cum sunt: carnea tocata, varza calita, dulciurile concentrate, cafeaua, alcoolul, bauturile carbogazoase si tutunul.
Este bine de stiut ca o hidratare eficienta poate scadea aciditatea gastrica, prin hidratare optima intelegand minimum 2,5 litri de lichide zilnic. In afara recomandarilor de ordin general, este oportun sa discuti cu medicul care iti urmareste sarcina fiecare nelamurire in ceea ce priveste dieta si reactiile organismului dumneavoastra la unele alimente, daca acestea apar. Nu exista o conduita universal valabila privind alimentatia in sarcina, aceasta fiind adaptata nevoilor propriului organism si gradului de toleranta digestiva al femeii insarcinate.
Info: Pirozisul este caracterizat de prezenta „arsurilor in capul pieptului”, arsuri retrosternale. Femeia gravida nu trebuie sa considere ca mananca pentru doua persoane ci trebuie sa constientizeze ca serveste masa in doi, mama si fatul. In sarcina trebuie evitate alimentele care provoaca pirozis, de la primele semne de intoleranta digestiva. Pe perioada sarcinii nu sunt recomandate curele de slabire. Pe perioada sarcinii surplusul de greutate nu ar trebui sa depaseasca 12 – 15 kg; adaosul exagerat in greutate constituind un alt factor favorizant al aparitiei pirozisului.