Bebelusii sunt foarte sensibili si, de multe ori, fara a suferi de ceva anume, ei au tot felul de manifestari care te pot panica, ducandu-te cu gandul la faptul ca sunt bolnavi grav.
Copiii mici se confrunta foarte des cu alergiile. Sau ceea ce mama poate sa considere ca ar fi o alergie. Ar putea fi dificil sa se faca diferenta intre o raceala si alergii la bebelusi, dar exista totusi cateva semne de diferentiere.
Daca ti se pare ca bebelusul tau este racit aproape tot timpul, atunci exista posibilitatea ca el sa aiba de fapt o alergie nazala. O alergie este o reactie fizica la o substanta din mediu. Cand un copil cu alergii intra in contact cu una dintre aceste substante, cunoscute sub numele de alergeni, fie prin atingere, inhalare, ingerare sau injectare, corpul sau priveste alergenul ca pe un invadator si incepe sa elibereze histamine si alte substante pentru a lupta contra lui. Cele mai comune alergii la bebelusi sunt produse de microorganismele din praf, parul animalelor, mucegaiuri — ciuperci care se dezvolta in medii umede cum ar fi bai sau subsoluri.
Tendinta de a fi alergic este, de cele mai multe ori, mostenita. Daca tu sau partenerul tau aveti alergii, atunci bebelusul are 30 la suta sanse sa le aiba. Daca amandoi sunteti alergici, probabilitatea creste la 60 la suta, bebelusul putand sa prezinte alergii pe care niciunul dintre parinti sa le aiba.
Ce este de facut
Daca ai o suspiciune ca bebelusul tau ar putea sa fie alergic la un lucru anume, incearca sa tii „vinovatul“ izolat pentru cateva zile, cum e cazul unui animal, de exemplu. Daca nu se schimba nimic, cere sfatul pediatrului, care va pune o multime de intrebari pentru a se lamuri exact. El va examina copilul si, daca el crede ca problema o constituie intr-adevar alergiile, s-ar putea sa recomande consultarea unui specialist alergolog sau aproape sigur va recomanda efectuarea unui test al sangelui. Dar cel mai important lucru pe care il poti face este sa reduci expunerea copilului la factorii alergeni. Iata cateva exemple: spala asternutul de pat o data pe saptamana in apa fierbinte, pentru a elimina microorganismele; evita jucariile de plus, care sunt adevarati magneti pentru aceste microorganisme. Jucariile de care nu se poate dezlipi spala-le saptamanal sau baga-le in congelator pentru o noapte, pentru ca aerul rece omoara microorga-nismele. Apoi, sterge praful si aspira saptamanal sau de doua ori pe saptamana, de preferat folosind un aspirator cu un filtru ce asigura o eficienta inalta in retinerea prafului. Eventual ia in calcul varianta de a scoate covorul din camera.