Educarea copilului cu scopul de a avea o dentitie cat mai sanatoasa debuteaza cu formarea automatismelor si a deprinderilor de a se spala pe dinti dupa fiecare masa. De mic, copilul tau trebuie sa inteleaga ca un control stomatologic regulat il va scuti de chinul tratarii afectiunilor ce pot lua nastere de la o banala carie.
Cel mai bun exemplu pentru puiul tau vei fi tu. Daca respecti cu strictete aceste reguli, care, pana la urma, trebuie privite ca un lucru firesc, copilul va incerca sa-ti copieze din obiceiuri, fara a le mai percepe ca pe un efort.
e cele mai multe ori, copiii au tendinta de a copia comportamentul parintilor, chiar daca o fac involuntar, motiv pentru care acesta trebuie sa fie unul cat mai sanatos cu putinta. Chiar daca prichindelul tau nu se confrunta cu probleme ale dintilor, nu ar strica sa-l iei cu tine de cate ori mergi la un control stomatologic.
Pentru a-ti determina copilul sa aiba o igiena orala corecta, invata-l chiar tu cum sa o faca si, pentru a avea mai mult succes, fa-o sub forma unui joc. Chiar si dupa ce va capata dexteritatea necesara pentru a-si manevra singur periuta de dinti fara a-si provoca leziuni la nivelul gingiilor, este indicat ca un timp sa-i supraveghezi manevrele fara ca el sa stie ca este urmarit.
Daca totusi vede spalatul pe dinti ca pe un chin, foloseste-te de mici trucuri, cum ar fi sa-i cumperi periute de dinti colorate, care sa aiba forme distractive sau desene cu personaje din desenele animate preferate. Astfel, il vei detemina sa aiba mai multa grija de dintii sai, fara a avea nevoie de un impuls din partea ta.
Specialistii spun ca in primii ani de viata nu trebuie sa-i cumperi copilului tau produse de ingrijire destinate adultilor, ci numai cele indicate pentru uz pediatric, indiferent ca vorbim despre pasta, periuta sau ata dentara.
Tratarea afectiunilor dentare, cele parodontale fiind foarte rare la aceasta varsta, se poate face in contextul in care micul pacient este cooperant. Pentru aceasta este foarte importanta educarea si familiarizarea initiala progresiva cu medicul stomatolog. Daca sunt doar cateva carii, ele pot fi remediate fara durere, insa daca afectiunea este mai grava, cum este cazul infectiilor, se poate ajunge chiar la depulparea dintilor.
Extractia nu este o metoda prea agreata de specialisti, deoarece tulbura eruptia dintilor permanenti. Aceasta solutie poate fi adoptata numai in situatia in care dintele de lapte persista pe arcada dupa perioada de eruptie a permanentului. Inghesuirile, pozitiile dentare incorecte sau spatierea dintilor se monitorizeaza de catre medicul specialist si se intercepteaza dupa eruptia dintilor permanenti. La varsta de sase ani, odata cu aparitia molarilor permanenti, sigilarea lor reduce incidenta cariei pe acestia.
[SFAT] Copiii trebuie invatati sa nu inghita pasta de dinti si sa isi clateasca gura dupa fiecare spalare. Folosirea atei dentare este importanta, deoarece, astfel, se indeparteaza resturile alimentare din spatiile in care nu poate ajunge periuta de dinti. Netratate, in timp, problemele dentare pot afecta sanatatea intregului organism, fiind astfel motiv de aparitie a gastritelor sau a ulcerelor gastrice. In acest context, evita ca micutul tau sa consume constant gustari intre mese, mai ales alimente cu continut de zaharuri sau amidon, deoarece acestea pot cauza „atacuri acide” asupra dintilor, ceea ce favorizeaza aparitia cariilor. [/SFAT]