Pielea unui nou-nascut este la fel de moale si matasoasa ca un pat de pene, motiv pentru care te vei trezi adeseori imbratisandu-ti si mangaindu-ti copilul. Bebelusii, asemenea tuturor mamiferelor, tanjesc dupa atingerea activa, iar dorinta ta lacoma de a-l dezmierda il va ajuta sa creasca si sa se dezvolte.
Pielea este cel mai mare si mai expus organ al corpului uman. Specialistii sunt de parere ca pielea bebelusilor de pana la un an nu se poate apara singura de factorii externi, motiv pentru care trebuie ajutata si protejata printr-o ingrijire atenta. Imediat dupa nastere, pielea micutului tau va parea exfoliata, patata si, uneori, chiar decolorata. De asemenea, in primele sale saptamani de viata, pe pielea copilului ar putea aparea mici basicute de spuzeala, in special in zona pliurilor, pe gat, pe spate, umeri, pe piept sau in zona scutecului. Acestea nu au un tratament special, ele disparand de la sine odata cu trecerea timpului. Tot ce ai de facut este sa-i pastrezi micutului pielea curata si hidratata adecvat. Din peisaj nu vor lipsi urticaria neonatala, milia sau micile puncte albe din zona fetei, toate acestea reprezentand problemute absolut normale pentru cei mici, care vor disparea de la sine. La aproximativ o luna de la nastere, pe fata copilului ar putea aparea acneea nou-nascutului, cauzata de expunerea la hormonii materni si de faptul ca porii insuficient dezvoltat i pot fi astupati de praf sau mizerie. Si aceasta afectiune va disparea de la sine dupa cateva saptamani, daca se pastreaza o igiena corespunzatoare.
Reguli de baza in ingrijire
Orice proaspata mamica isi va face mereu griji legate de ingrijirea corespunzatoare a pielii bebelusului. De aceea, ne-am gandit sa-ti oferim cateva tips-uri absolut necesare pentru „caietelul tau de sarcini“. Vei auzi probabil, la orice colt de parc, o multime de mamici dezbatand cu ardoare „problema“ baitei bebelusului, fiecare impartasindu-si experient a proprie care a dat sau nu rezultate. Cand vine vorba de pielea nou-nascutului, specialistii sunt de parere ca bebelusul ar trebui imbaiat in fiecare zi, mai ales daca locuiti intr-un oras ca Bucurestiul, iar afara sunt peste 30 de grade Celsius. In aceste conditii, nimic nu va impiedica murdaria sa se depuna pe pielea lui, la fel bacteriile si microbii. Este adevarat ca baile excesive nu fac altceva de cat sa duca la uscarea pielii si, de aceea, toamna sau iarna, nu se intampla nicio tragedie daca iti imbaiezi micutul o data la doua zile. Dupa fiecare baie, copilul trebuie masat cu creme si lotiuni special create pentru pielea lui sensibila. Ceea ce multe mame nu stiu este ca, in momentul in care pielea copilului este foarte uscata, trebuie folosita o crema cu o consistenta mai groasa, mai densa, pana in momentul in care aceasta revine la normal. In cazul unui ten normal, se recomanda folosirea unei lotiuni cu continut mai mare de apa, pentru o buna hidratare. Cremele si lotiunile folosite pentru ingrijirea pielii copilului trebuie sa fie cat mai simple, fara conservant i, coloranti sau parfum. In momentul in care vei incepe sa iesi cu bebelusul la plimbare, indiferent daca afara este vara sau iarna, foloseste o crema cu factor de protectie solara pentru a-i apara pielea de efectele nocive ale razelor solare.
INFO COMPLEMENTARA
Desi cel mic pare incantat atunci cand il iei in brate, il mangai sau il dezmierzi, vei observa ca nu va mai manifesta aceleasi sentimente atunci cand ii vei schimba scutecul sau vei dori sa-l imbraci si sa-l dezbraci. De aceea, pentru a-i proteja pielea, alege doar hainute lejere, din bumbac si care au sistem de inchidere cu capse (din plastic). Fermoarele sau capsele din crom, in contact cu pielea sensibila a micutului, pot produce o dermatita de contact, ceea ce nu este deloc de dorit la o varsta atat de frageda. De cate ori iesiti din casa, pune-i pe cap o palariuta sau o sepcuta pentru a-l proteja de soare.