Parintii romani ar putea adopta un copil in mai putin de 8 luni, iar infierile internationale ar putea fi facute si de matusi si de unchi, nu doar de bunici, spune Bogdan Panait, noul sef de la Oficiul Roman pentru Adoptii.
Bebelusii abandonati in maternitati ar putea avea prioritate la adoptie, potrivit lui Bogdan Panait, seful ORA. Birocratia din procesul de adoptie interna va fi diminuata, astfel incat copilul sa stea mai mult la familia care il doreste, pentru a se adapta mai usor. Perioada ar putea fi scurtata sub opt luni, cat dureaza acum, in medie, procesul din momentul in care parintii primesc dreptul de a adopta. Aceasta este principala modificare pe care o are in plan noul sef de la Oficiul Roman pentru Adoptii (ORA), Bogdan Panait, cel care a fost secretar de stat la Autoritatea pentru Protectia Copilului in timpul guvernului Tariceanu I.
Intr-un interviu pentru Cotidianul, oficialul a spus ca intentioneaza sa opereze mai multe modificari in legislatia adoptiei, cum ar fi micsorarea perioadelor de obtinere a actelor de catre parinti sau obligativitatea testelor de paternitate in cazul tatilor care isi recunosc tarziu copiii. In conditiile in care exista inca un raport de 2 la 1 intre famliiile adoptatoare si copiii adoptabili din Romania (in 2008 erau circa 2.500 de familii si 1.166 de copii), Panait spune ca toti cei 26.000 de copii parasiti din institutii trebuie sa aiba sansa de a li se gasi o familie, fie ca au 15 ani sau sunt mult mai mici.