Recomandari generale in legatura cu mersul copilului la gradinita

”Dragi parinti, fiti atenti la emotiile pe care le transmiteti copilului, la vorbele pe care i le rostiti, la lucrurile pe care i le promiteti, atunci cand il duceti la gradinita.” Acesta este primul sfat pe care il are managerul unei grădinițe. Vezi aici cu ce alte recomandări in legatura cu mersul copilului la gradinita si cu buna adaptare la acest mediu mai are Emilian Apostol, managerul Gradinitei cu Baloane din Capitala si presedintele Asociatiei pentu Toti Copiii.

  • Familiarizeaza copilul cu gradinita: pregatirea copilului pentru gradinita incepe in familie si se face anterior intrarii copilului in colectivitate. Il puteti familiariza pe copil cu gradinita, povestindu-i ce implica mersul la gradinita, ce activitati se vor desfasura acolo, cum se va juca si cu cine etc. Parintii il pot implica in mod direct pe copil in pregatirea pentru gradinita luandu-l la cumparaturi si alegand impreuna hainutele, rucsacelul, creioanele sau alte obiecte specifice.
  • Permite copilului sa isi ia jucaria preferata la gradinita. Acest lucru va face mai usor de suportat despartirea de parinte. Jucaria preferata este un obiect pe care copilul il are si acasa, care ii este familiar si care il ajuta sa faca fata separarii de cei apropiati.
  • Povesteste-i copilului despre educatoare ca despre o persoana in care ai incredere. Daca cel mic va simti ca parintele va investi cu incredere educatoarea, el se va simti in siguranta, acceptat si inteles si astfel adaptarea la gradinita va fi mult mai usoara si mai placuta.
  • Reactiile emotionale ale parintilor sunt extrem de importante in adaptarea la gradinita. Parintele trebuie sa se simta suficient de pregatit sa lase copilul cateva ore in fiecare zi in grija unei doamne pe care nu o cunoaste, in preajma unor copii pe care nu i-a mai intalnit. Daca parintele va raspunde la plansul si la refuzul copilului de a ramane la gradinita cu teama sau nesiguranta, copilul va simti si va face tot ce va putea pentru a-si determina parintele sa il ia acasa.
  • Nu minti copilul in legatura cu timpul petrecut la gradinita. Spune-i copilului ora la care vei veni sa il iei acasa. Daca ii vei spune “Voi veni imediat sa te iau!” copilul te va astepta toata ziua si nu se va putea bucura de activitatile din clasa. “Imediat” pentru el, si pentru noi toti, inseamna “foarte repede”, asa ca, timpul lui se va scurge asteptandu-te si simtindu-se confuz ca “imediat” nu mai vine. In schimb, ii poti spune “Voi veni sa te iau dupa gustarea de pranz” sau “Dupa ce te vei trezi si te vei mai juca putin cu copiii”.
  • Despartirile inainte de intrarea copilului in clasa sa fie ferme, precise, firesti si fara amenintari de tipul “Daca nu esti cuminte si nu o asculti pe doamna te las aici!”. Ii puteti spune copilului “Acum plec pentru ca trebuie sa merg la serviciu. Voi veni sa te iau dupa ce te vei trezi si vei lua gustarea”.
  • Revederile sa fie naturale, fara reactii emotionale exagerate. In loc de “N-am mai putut de dorul tau!”, “M-am topit toata ziua asteptand sa vin sa te iau acasa!” puteti spune “Ma bucur sa te revad! Abia astept sa-mi povestesti ce lucruri interesante ai descoperit si cum te-ai simtit astazi la gradinita!”
  • Vorbeste in fiecare zi cu copilul despre ziua petrecuta la gradinita, despre activitati, copiii cu care a interactionat, mancare etc.

Citeste si Hai la scoala/gradinita!

Emilian Gheorghe Apostol, managerul Gradinitei cu Baloane

Potrivit managerului Gradinitei cu baloane, din experienta sa, perioada de acomodare a copiilor cu gradinita tine aproximativ doua saptamani. ,,Este normal ca primele zile de gradinita sa fie o perioada dificila de acomodare pentru multi parinti si copii. Cei mici sunt cuprinsi, de obicei, de sentimente de manie, disconfort, timiditate si chiar frica. Si parintii, la randul lor, se pot lupta cu propriile sentimente de anxietate, stanjeneala, manie, vinovatie si chiar dezamagire. Parintii trebuie sa se astepte la o perioda grea atat pentru ei cat si pentru copiii lor”, a precizat Emilian Apostol.

In opinia acestuia, un copil este pregatit sa intre in colectivitate daca este capabil sa manance singur, sa foloseasca singur toaleta (fara pampers) si daca stie sa se imbrace si sa se organizeze singur. Daca cel mic are stabilita o rutina zilnica, pe care o respecta, inseamna ca este pregatit sa intre in colectivitate.

Autor: Alexandra Manaila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here