Nu lăsa soarele să îi strice distracția! Protecția pielii copilului, pe timp de vară

Photo by BARBARA RIBEIRO from Pexels

Ai cel mai plăcut sentiment din lume când îți privești copilul jucându-se pe plajă, în nisip, la malul mării. Dar oricât de mult îți place să îl vezi fericit și mângâiat de soare, specialiștii îți recomandă să acorzi o grijă sporită metodelor prin care să îl protejezi de arsurile solare.

Pielea copilului și protecția solară

Pielea fină a copilului este extrem de sensibilă sub acțiunea razelor UV. Astfel, protecția solară este foarte importantă pentru cei mici, așa cum este pentru adulți. Obiectivul final este evitare arsurilor solare, care reprezintă factori de risc pentru apariția cancerelor cutanate. Această maladie a devenit tot mai răspândită în rândul populației tinere, de aceea mijloacele de prevenție reduc o mare parte din riscul asociat arsurilor solare.

dr. Irina Nasturică

„Expunerea la radiații UV și arsurile solare sunt cei mai importați factori de risc în cancerul melanom, cea mai agresivă formă de cancer de piele. 5 arsuri solare până la vârstă de 18 ani dublează riscul de a dezvolta melanom pe parcursul vieții.”, arată dr. Irina Nasturică, medic specialist dermatolog la Dr. Leventer Centre.

Un prim sfat ar fi acela de a evita, pe cât posibil, orice expunere la soare și radiații UV a copiilor mai mici de 6 luni, după cum indică specialiștii în sănătatea pielii. În această categorie de vârstă nu se recomandă cremele SPF cu filtru chimic, deoarece acestea nu pot fi metabolizate și excretate de pielea bebelușului.

Cremele de protecție solară cu filtru mineral pot fi folosite, pentru pielea copiilor, abia după vârstă de 6 luni. Recomandat este să folosești produsele cu cel mai înalt factor de protecție, respectiv UV50.

„Protecția pielii copilului de razele UV se face, întâi de toate, cu ajutorul cremelor de fotoprotecție care să apere atât împotriva radiațiilor UVB cât și UVA. Pentru copii, sunt de preferat cremele cu filtru mineral, care nu intra în piele și care fac o peliculă albă la suprafață pielii și reflecta razele UV.” explică dr. Irina Nasturică.

Totodată, este important să se evite expunerea la soare la orele de vârf, adică între 10:00 și 16:00, când radiațiile solare sunt foarte puternice.

Cum aplici o cremă de protecție solară?

La copii, crema de protecție solară trebuie aplicată pe toate zonele expuse la soare și reaplicată, ulterior, la fiecare două ore, și chiar mai des de atât, dacă un copil înoată sau transpiră mult. Orice ar scrie pe ambalaj, nu exista crema SPF care să fie 100% rezistentă la apă.

De aceea, reaplică SPF de fiecare dată când copilul iese din apă. Nu uita să urmezi aceeași rutină și pentru tine, ca adult, deoarece puterea exemplului personal este cea mai importantă, în procesul de formare a copilului.

Ce alte metode de protecție a pielii se mai recomandă vara

Indiferent unde mergi în vacanță cu cel mic, fie la munte, fie la mare, respectați regulile de fotoprotecție.

Dacă în ceea ce privește protecția solară cu ajutorul cremelor, am clarificat, este important să știi și cum ai putea să sporești nivelul de protecție a pielii, deoarece aceasta se realizează și prin îmbrăcăminte adecvată, arată specialiștii.

Vara, copilul tău ar trebui să poarte haine lejere dar acoperitoare, din materiale naturale, precum bumbacul și inul, care să permită pielii să respire, pălării cu boruri largi care să protejeze fața, urechile și gâtul, ochelari de soare cu filtru UVA+UVB.

Mai mult decât atât, protecția pielii în natură mai presupune și evitarea înțepăturilor de insecte. Dacă îți lași copilul să zburde prin iarbă sau în pădure, este important să îi acoperi picioare și brațele. Nu este recomandat ca seara să o petreacă în apropiere de ape, lacuri sau în locuri în care se adună mulți țânțari.

Educă-l pe copil să nu atingă insectele care bâzâie sau păienjenii din natură, și nici să deranjeze cuiburile de viespi, albine sau furnici. Totodată, folosește, cu încredere, spray anti-insecte adaptate vârstei și ai grijă să nu le aplici în exces.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here