Diferentele de temperatura de la zi la noapte, uneori si de la o saptamna la alta sunt adevarate provocari pentru organism, care trebuie mereu sa se adapteze. Pentru sugari lucrurile sunt putin mai complicate, deoarece organismul lor nu are inca o imunitate dezvoltata (adica o putere de aparare buna). Dar putem lua cateva masuri pentru a evita neplacerile racelilor si mai ales complicatiile acestora. Dr. Niculina Jianu – medic primar pediatru Sanador, coordonator departament pediatrie va prezinta cateva masuri de preventie.
Vezi si: Ocoleste racelile de iarna!
Prima si cea mai sigura este alimentatia corecta (alaptatul la san), care ii confera sugarului protectie, iar diversificarea corecta ii confera la fel protectie prin vitamine, minerale si proteinele din alimente.
Fiecare parinte trebuie sa fie constient ca vaccinarea corecta pazeste organismul sugarului de imbolnaviri grave (de la cele respiratorii si pana la meningita). Parintii, bunicii si fratii mai mari pot fi vaccinati in anotimpul rece cu vaccin antigripal pentru a feri sugarul din preajma lor.
Un alt factor important este sa evite aglomeratia deoarece pot fi persoane bolnave care prin stranut sau tuse sa imprastie virusurile sau bacteriile pe care le au in nas sau faringe. ln cazul in care sugarul are frati mai mari care merg in colectivitate si sunt in contact cu alti copii bolnavi, trebuie sa-i tratam corespunzator si sa-i izolam cateva zile de sugarul respectiv.
Nu in ultimul rand, trebuie sa-i imbracam pe sugari corespunzator temperaturii din mediul ambiant (nu trebuie sa-i supraincalzim, dar nici in extrema cealalta, sa nu le conferim un confort pentru pastrarea temperaturii corpului). Este recomandat ca temperatura in camera sugarului sa fie intre 21-22 grade cand acesta este imbracat, iar in camera de baie sa fie 25-26 grade. Nu trebuie scosi afara sugarii in zilele in care este ceata, bate vantul sau este ger. Poti fi scosi la aer mai spre ora pranzului si imbracati corespunzator – nu cu fular la gura.
Parintii pot lua unele masuri de inceput la primele semne de boala: in cazul cresterii temperaturii (peste 38.5 grade) se folosesc antitermice si antiinflamatoare corespunzatoare varstei si greutatii sugarului; pentru obstructia nazala se practica aspirarea secretiilor cu batista bebelusului si se face dezobsturarea dupa baia de seara cand secretiile ies foarte usor; se mai administreaza si vitamina C pentru cresterea imunitatii si un sirop corespunzator pentru calmarea tusei.
Daca in 2-3 zile fenomenele nu se amelioreaza ci se agraveaza, sugarul trebuie vazut de medicul pediatru pentru a lua decizia potrivita; nu administram antibiotice din proprie initiativa. Cele mai multe raceli sunt virale si nu trebuiesc tratate cu antibiotice, ci cu simptomatice.
Dr. Niculina Jianu – medic primar pediatru Sanador, coordonator departament pediatrie
Vezi si: Alimente impotriva racelii