Marius Grigore: ,,Inotul este sportul cel mai recomandat pentru copii!”

Stiai ca inotul este unul dintre cele mai recomandate sporturi pentru sanatatea si dezvoltarea fizica si psihica a copilului? Te gandesti ca este prea mic, ca poate ii e frica de apa, nu stii ce echipament ar avea nevoie sau nu esti convins ca i-ar placea? Marius Grigore, antrenor de inot si manager la Bucharest Sport Club iti ofera toate informatiile de care ai nevoie, astfel incat sa prinzi curaj si sa-ti bucuri copilul cu sedinte de inot, macar de incercare. Fii convins, copilul iti va arata daca ii place sau nu sa mearga sa se balaceasca in apa, iar mai apoi chiar sa si inoate. Afla aici toate detalii de care ai putea avea nevoie.  

Citeste si: Sporturi pentru copii

De ce un parinte ar fi bine sa-si inscrie copilul la inot, in primul rand, si abia apoi sa ia in calcul ore de pian, gimnastica, tenis, fotbal etc?

Marius Grigore, antrenor de inot, manager la Bucharest Sport Club Sursa foto: juniorswim.ro

Toate sporturile au beneficii pentru sanatate, dar inotul se bucura de cea mai larga paleta de beneficii: cresterea rezistentei cardio-pulmonare, stimularea circulatiei sanguine, reducerea riscului bolilor cardiovasculare, dezvoltarea majoritatii grupelor musculare (peste doua treimi din masa musculara), intarirea ligamentelor si articulatiilor, imbunatatirea posturii corporale, dezvoltarea flexibilitatii, stimularea cresterii si dezvoltarii fizice, dobandirea unui echilibru psihic si a unor insusiri utile in intreaga viata (perseverenta, spirit de echipa, rabdare, vointa, fair-play).

Inotul este sportul cel mai recomandat de medici pentru copii. Explicatiile sunt simple: in afara beneficiilor pentru dezvoltarea fizica si psihica (pe care le vom prezenta mai jos), apa este un mediu sigur pentru copii si este mediul care le ofera cea mai mare libertate de miscare. Acest lucru se datoreaza faptului ca apa sustine greutatea copilului, reducand astfel orice risc de accidentare.

Cercetatorii au constatat de-a lungul anilor ca cei mai multi copii care au practicat de mici inotul au o imunitate crescuta a organismului si o capacitate de concentrare mult mai mare decat a altor copii.

Cand si de la ce varsta poate invata sa inoate?

 Noi si medicii recomandam ca acomodarea copilului cu mediul acvatic sa se intample cat mai devreme. Copiii mici, chiar de la 6-7 luni, au nevoie de un program adecvat, in care sa isi consume energia, sa se miste, sa se joace. Chiar daca inca nu poate merge in picioare, copilul foarte mic poate da din picioare, iar miscarea in apa il ajuta sa se dezvolte armonios si sanatos.

Este adevarat ca cei care ajung foarte mici in bazin (in jurul varstei de 1 an) sunt putini.

In general, parintii cauta posibilitati de miscare pentru copii si ajung cu aceasta ocazie si la inot, in jurul varstei de 4-5 ani. Copiii vin sa se joace, sa se simta bine si sa isi consume energia, dar daca aceste lucruri se pot face intr-un cadru organizat, joaca se transforma incet-incet in ceva mai serios si ajuta mult copilul sa socializeze, sa asculte, sa fie ambitios si serios in ceea ce face. Este etapa de acomodare a copilului cu apa si absolut totul in aceasta etapa se bazeaza pe placerea cu care el vine la bazin si lucreaza cu antrenorul.

Ce trebuie sa stie parintii inainte de a-si inscrie copiii la inot?

 Multi parinti considera ca isi pot invata singuri copilul sa inoate. Sigur ca este posibil sa il invete sa pluteasca si sa inainteze in apa. Dar facand acest lucru va “taia”, din start, sansele copilului sau de a face parte dintr-o echipa, de a socializa, de a-si insusi tehnica procedeelor de inot, de a ajunge vreodata in sportul de performanta, de a “se antrena” psihic pentru foarte multe provocari pe care le poate intalni in viata.

Sa nu uitam ca la inot copilul isi dezvolta capacitatea de a-si fixa obiective, de a munci cu perseverenta si rabdare pentru a si le indeplini, dezvolta fairplay-ul, spiritul de echipa, invata sa se descurce intr-o atmosfera concurentiala.

Mai mult decat atat, parintele poate alege metode care uneori nu dau cele mai bune rezultate sau ii poate forma copilului miscari si deprinderi gresite, care uneori sunt foarte greu de corectat si de inlocuit cu cele corecte.

Solutia cea mai buna ramane alegerea unui profesor acreditat, cu experienta si dorinta sufleteasca de a lucra cu copiii mici. Inotul se invata prin joaca la varste foarte mici, prin dezvoltarea placerii de a fi in apa, prin nerabdarea celor mici de a-si revedea antrenorul-prieten, prin diversificarea lectiilor, alternarea jocurilor si jucariilor, determinand astfel copiii sa progreseze fara greutate, inlocuind treptat joaca cu invatarea, alternand momentele de concentrare cu cele de relaxare.

Citeste si: Avantajele si dezavantajele implicarii copilului in activitati sportive

De ce echipament are nevoie un copil care isi doreste sa vina la cursurile de inot?

Slip/costum de baie (recomandat intreg), papuci, prosop, casca si ochelari. Restul materialelor ajutatoare sunt asigurate de noi.

Care sunt primii pasi in cazul unui copil caruia, desi ii place sa se “balaceasca” in apa are si o anumita frica de apa?

Teama de apa poate fi rezulatul unor experiente directe sau indirecte de invatare a inotului, sau ale subconstientului. Experienta directa vizeaza o experienta personala traumatizanta legata de inot sau de apa.
Experiente indirecte reprezinta diverse mijloace vizuale sau auditive, de exemplu martor la un incident, vizionarea unui film, citirea unui text sau o conversatie cu o persoana in care se prezinta un astfel de incident traumatic legat de activitatea aceasta.
O alta sursa a fricii de apa este subconstientul uman: invatam sa ne ferim de apa ca manifestare a unor experiente negative sau din nevoie de protectie fata de locurile necunoscute si necontrolabile, cum este de altfel si apa.
Secretul invingerii temerilor nu sta in metodele si tehnicile traditionale de invatare a inotului, ci intr-o relatie unde legatura dintre copil si mentor sa fie una de simpatie si incredere, similara unei relatii de consiliere. A ajuta copiii sa depaseasca frica de apa cere creativitate, determinare si un instinct extraordinar. Motivarea, provocarea, recompensarea, calauzirea si educarea copilului prin acest proces necesita un profesor care sa-si stabileasca obiective realiste si apoi sa aiba cunostintele, experienta si resursele necesare pentru a pune in practica un program adecvat.
De remarcat este faptul ca fiecare copil dispune de resursele si aptitudinile necesare atenuarii sau inlaturarii acestor comportamente de tip fobic, are nevoie doar de rabdarea, zambetul si incurajarea antrenorului.

Ce grupe pentru copii aveti, cati sunt intr-o grupa? Oferiti si sedinte individuale?

Parintii pot opta pentru doua variante de desfasurare a programului de educatie acvatica:
Sedinte individuale: in cadrul acestor sedinte copilul mic beneficiaza de supravegherea si directa indrumare a unui profesor de inot. Dupa caz, la recomandarea profesorului de inot, in cadrul acestor sedinte, unul dintre parinti va insoti copilul in apa pe toata durata sedintei.

Sedinte in grup restrans: in cadrul acestor sedinte grupa va fi alcatuita din 3 copii sub coordonarea unui profesor de inot.

Sedinte in grup:  in cadrul acestor sedinte grupa va fi alcatuita din 7-8 copii sub coordonarea a 2 profesori de inot. Sedintele de grup se adreseaza copiilor cu varste de peste 4 ani.

Ne puteti oferi si cateva preturi/ un program/oferte speciale?

 Tarifele sunt stabilite in functie de locatie, de tipul de lectie potrivita pentru copil, de intervalul orar. Costurile pentru toate variantele sunt prezentate pe site-ul nostru www.bsc.com.ro, in sectiunea Inot / Locatii.

La sedintele de inot asista si parintii?

 Fara sa vorbim aici despre situatia in care parintele este invitat sa participe la ora de inot (de exemplu, copii foarte mici sau cu foarte mare frica de apa), parintii pot asista la ore in functie de facilitatile oferite de bazine. De exemplu, la bazinul Lia Manoliu pe timp de vara parintii stau in tribune si, binenteles asista la intreaga ora. La Bazinele Berry Fitness & Spa parintii au la dispozitie monitoare pe care pot vedea tot ce se intampla in bazin.

Exista anumite recomandari in ceea ce priveste frecventa sedintelor de inot?

 Etapa de initiere se parcurge in general cu 2-3 antrenamente/saptamana. Este etapa in care copilul invata sa pluteasca, invata miscari de brate si picioare specifice inotului si coordonarea acestora, se acomodeaza cu disciplina sportiva si dezvolta spiritul de echipa, rabdarea, perseverenta. De asemenea, este o etapa in care copilul poate participa in competitii locale sau in concursuri dedicate varstelor respective.

Dupa parcurgerea etapei de initiere, intre 10/11 ani si 14/15 ani, creste numarul de antrenamente (5-6/saptamana), in care sportivul isi imbuntateste tehnica de inot in toate procedeele si experimenteaza competitii nationale.

Dupa 14/15 ani incepem sa vorbim despre performanta, cu 7-9 antrenamente pe saptamana.

Care este cea mai mare provocare pe care o intampina instructorii atunci cand ii invata pe copii sa inoate?

 In prezent putem spune ca cea mai mare provocare a noastra in ultimii ani este sa determinam parintii sa inteleaga rolul pe care il au in viata unui copil sportiv. Sportivul este ajutat intr-o proportie covarsitoare de profesionalismul, intelegerea si sprijinul antrenorului (atat in viata din bazin, cat si in viata extrasportiva).

In afara acestor doi „actori”, poate cel mai important rol il joaca parintii, in mod egal, in absolut toate etapele si momentele din viata sportiva a copilului si in relatia dintre sportiv, antrenori si echipa. Momentul in care parintele isi aduce prima data copilul la bazin este si momentul in care el acorda antrenorului increderea lui. Acest lucru nu trebuie uitat niciodata, pe tot parcursul colaborarii.

In etapele de initiere si consolidare, antrenorul preia rolul de parinte atata timp cat copilul se afla in incinta bazinului. Parintele care va continua sa indrume si sa dirijeze comportamentul copilului in timpul antrenamentelor, sa pretinda copilului eforturi sau rezultate pe care doar el (parintele) si le doreste nu-i face bine copilului si dauneaza extrem de mult relatiei dintre copil si antrenor.

Parintele este cel care trebuie doar sa isi sustina si sa isi incurajeze copilul in toate situatiile prin care acesta trece, sa ii mentina optimismul si gandirea pozitiva. Lipsa anumitor rezultate la un anumit moment nu inseamna un dezastru, ci o oportunitate de imbunatatire. Totul tine de relatia sincera si deschisa intre copil, antrenor si parinte.

Din experienta dvs, in cat timp ar putea invata un copil sa inoate?

Sunt multi factori de care trebuie sa tinem cont: varsta, flotabilitate, teama de apa. Putem spune ca pot sa pluteasca dupa 2-3 sedinte ! Ne raportam la “invata sa inoate “ abia dupa ce parcurge 15 metri un procedeu corect.

Ce sfat le-ati oferi parintilor care se gandesc sa-si inscrie copilul la ore de inot?

Sa o faca! Macar sa incerce daca nu sunt inca foarte convinsi. Este un adevar cunoscut in intreaga lume, acela ca inotul este unul dintre cele mai recomandate sporturi pentru sanatatea si dezvoltarea fizica si psihica a copiilor. De asemenea, este o certitudine faptul ca inotul poate salva viata.

Autor: Inga Stoian

Urmareste si: De ce sa alegem inotul pentru copiii nostri

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here