Raul de altitudine este o tulburare care apare din cauza scaderii presiunii atmosferice (asa numitul aer rarefiat). Oricine poate suferi de rau de altitudine, indiferent de varsta, sex sau conditie fizica. Dar ce faci atunci cand iti planifici o vacanta la munte? Cum stii daca bebelusul are rau de altitudine?
Daca mergi in vacanta cu un bebelus, nu este o idee buna sa zbori direct spre destinatia cu altitudine ridicata. Pentru vacante mai lungi cel mai bine este sa faci treptat trecerea la o altitutine mai ridicata.
Vezi si Drumetie la munte cu un copil mic? Da, se poate!
Cateva “opriri”- in care veti creste treptat altitudinea – reprezinta alegerea cea mai sanatoasa, atat pentru tine, cat si pentru aclimatizarea bebelusului tau.
Care sunt semnele ca bebelusul tau are rau de altitudine?
- Vomita
- Pare mai obosit sau mai iritat decat de obicei
- Nu se odihneste bine sau suficient
- Isi pierde pofta de mancare
- Stare generala proasta
Daca bebelusul are rau de altitudine, cum il pot ajuta?
Alapteaza-l mai des sau ofera-i formula si lichide din plin. Este important ca bebelusul sa consume suficiente lichide, pentru a preveni deshidratarea acestuia (mai ales daca si vomita). Daca bebelusul foloseste doar formula sau este diversificat, este important sa-l incurajezi sa bea apa sau sa manance cat mai multe fructe si legume crude.
Retine: daca bebelusul tau nu se simte bine timp de o zi sau doua, ar fi indicat sa mergi cu el la o altitudine mai scazuta.
Care sunt semnele ca bebelusul are nevoie de ajutor medical?
Daca observi ca bebelusul tau devine mai palid, pielea lui capata o nuanta mai albastrie sau ca are dificultati de a respira, du-l de urgenta la cel mai apropiat spital. La spital i se va masura nivelul de oxigen care-i ajunge in sange si daca se va depista o problema, o masca de oxigen il va ajuta pe copil, pana cand acesta va fi dus la o altitudine mai mica.
Vezi si 8 sfaturi utile pentru a merge la munte cu copilul
Altitudinea ridicata il poate face pe bebelus mai predispus spre infectii de urechi?
Nu, calatoriile si vacantele de la altitudini ridicate nu-l va face pe bebelus mai predispus spre infectii auriculare. S-ar putea insa ca bebelusul sa simta un disconfort in interiorul urechii din cauza presiunii, dar in mod normal, acest disconfort trece de la sine si ar trebui sa dureze putin. Il poti ajuta alaptandu-l (daca este cazul) sau sa-i oferi suzeta sau biberonul cu formula.
La ce alte lucruri ar trebui sa fii atent atunci cand te afli la altitudine inalta cu un bebelus?
Cu cat este altitudinea mai inalta, cu atat razele soarelui sunt mai puternice, de aceea este important sa folosesti crema de protectie solara pentru micutul tau, o palarioara cu boruri mai mari, ochelari de soare etc. Ai grija sa ai si hainute mai groase pentru bebelus.
Vezi si Vacanta cu parintii sau vacanta in tabara?