Inteligenta fluida inseamna abilitatea de a rationa, de a gandi. In schimb, inteligenta cristalizata se refera la acumularea de cunostinte si deprinderi pe parcursul vietii. Ambele tipuri de inteligenta incep de la o varsta frageda. Daca cea fluida se pierde, cu timpul, cea cristalizata creste pe parcursul vietii. Totusi exista activitati, atat pentru adulti, cat si pentru copii pentru a dezvolta inteligenta cristalizata.
Daca inteligenta fluida scade dupa perioada adolescentei, cea cristalizata continua sa creasca in timpul vietii. Psihologul britanic si american, Raymond Cattel, a definit conceptul de inteligenta fluida si cristalizata in anul 1963, dezvoltand ulterior aceasta teorie impreuna cu studentul sau, John Horn, scrie Very Well Mind.
Teoria Cattel-Horn privind inteligenta fluida si cristalizata sugereaza ca inteligenta este compusa din diferite abilitati care lucreaza impreuna pentru a produce tipuri de inteligenta individuale.
Inteligenta fluida este definita ca fiind abilitatea de a rezolva problemele aparute, folosind logica in noile situatii si identificand tiparul lor, scrie intr-o lucrare denumita si „Doua tipuri de inteligenta: fluida si cristalizata”, publicata pe study.com.
Citeste si Inteligenta sociala: cum sa-si faca prieteni la scoala?
De exemplu, atunci cand te afli intr-un oras nou si vrei sa ajungi la o destinatie folosind metroul. Pentru asta, ai nevoie sa stii numele statiilor de care ai nevoie. Asta inseamna ca iti vei folosi inteligenta fluida deoarece ai nevoie sa te confrunti cu o noua situatie, din acel moment, si sa i te adaptezi. Daca nu poti rezolva o problema cu informatiile pe care le detii deja, atunci este cazul sa apelezi la inteligenta fluida pentru a o rezolva.
In schimb, cea cristalizata este definita ca fiind abilitatea de a pune in practica experienta si cunostintele dobandite. De exemplu, atunci cand esti intr-o sala de curs iti folosesti inteligenta cristalizata mereu. Atunci cand inveti o limba straina, memorezi cuvintele noi si incerci sa-ti imbogatesti vocabularul pe parcurs. Cu cat acumulam noi informatii, cunostinte, si le intelegem, cu atat inteligenta cristalizata va deveni mai puternica.
Cu cat ai mai mult de invatat (nu neaparat materiile de la scoala), cu atat mai multi iti poti construi acest tip de inteligenta.
In timp ce inteligenta fluida implica abilitatea de a rationa si de a jongla cu plaja larga de informatii din acel moment, inteligenta cristalizata implica invatarea si dobandirea de cunostinte pe parcursul vietii. Atunci cand folosim inteligenta fluida pentru a gandi o solutie, acea informatie se transfera in memoria de lunga durata astfel incat sa devina o parte a inteligentei cristalizate.
Aceste doua tipuri de inteligenta sunt separate si distincte, incepand inca din copilarie si adolescenta.
Vezi si Optionale, in functie de tipul de inteligenta si personalitatea copilului
De exemplu, inteligenta fluida isi are punctul maxim in adolescenta si incepe sa scada pana la varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani. In schimb, inteligenta cristalizata continua sa creasca, atingand punctul maxim la varsta cuprinsa intre 60 si 70 de ani, precizeaza Very Well Mind.
Inteligenta nativa sau mostenita (inteligenta fluida) se masoara prin „teste nonverbale care presupun operarea cu imagini si simboluri abstracte”, scriu specialistii din cadrul clinicii Regina Maria.
Activitatile care solicita inteligenta fluida sau nativa sunt:
- Puzzle-urile;
- Completarea seriilor de imagini sau de numere;
- Identificarea unei structuri logice dintr-un ansamblu de elemente, potrivit sursei citate.
Exista cateva metode prin care iti poti creste inteligenta cristalizata, ca adult:
- Invata sa canti la un instrument muzical;
- Consuma alimente benefice pentru minte, cum ar fi legumele, nucile si semintele, avocado, fructele de padure, afinele etc.;
- Respecta orele de somn;
- Evita solutiile scurte si usoare care nu-ti pun la contributie ratiunea;
- Evita situatiile stresante, potrivit Sfatul Medicului;
Chiar daca esti prins intr-o astfel de capcana si nu stii ce-i de facut, poti face un exercitiu de imaginatie: ai in mana un balon destul de umflat. Sparge-l si vei vedea ca nu era absolut nimic, doar aerul. Daca ai crezut ca era o problema grava ori serioasa, adu-ti aminte de balonul care s-a spart si s-a micsorat. Astfel, vei putea minimiza problema in cauza si nu maximizand ceva ce nu exista.
- Citeste carti atunci cand ai timp.
Exista cateva metode prin care ii poti creste inteligenta cristalizata copilului tau, si anume:
- Nu-i oferi alternative scurte;
- Ajuta-l sa efectueze singur operatiile matematice folosind hartia si creionul;
- Incurajeaza-l sa afle singur cum se pronunta corect un cuvant sau oricare dintre lucrurile inconjuratoare;
- Ofera-i provocari intelectuale, cum ar fi rebusul, Sudoku, puzzle-uri etc.;
- Asigura-te ca descopera lucruri noi, mentinandu-i vie curiozitatea, scrie Psiholog pentru copii.
Citeste si Creste-i stima de sine! Vorbeste-i despre neuroplasticitate
Autor: Andreea Borcila