Cum ne protejam copiii de canicula

Cum ne protejam copiii de canicula? Reteta sanatatii si a bunei dispozitii pe timp de canicula este simpla: ajuta-i pe cei mici sa se hidrateze corespunzator, sa manance cat mai multe legume si fructe si protejeaza-i de razele arzatoare ale soarelui. Dr. Lavinia Nedelea, medic nutritionist la Clinica de Nutritie KiloStop (www.smartmama.ro ) vine cu mai multe sfaturi pe aceasta tema.

 

Dr. Lavinia Stejereanu Nedelea

De cand au inceput zilele foarte calduroase nu mai reusesc sa ma inteleg cu cel mic. Scanceste incontinuu, este nervos si nimic nu-i convine. Iti suna cunoscut? Stai linistita! Nu i s-a intamplat nimic iesit din comun copilului tau si nici nu a devenit mai rasfatat peste noapte. Doar ca, odata cu venirea verii si a zilelor caniculare, are nevoie de mai multa hidratare. Deshidratarea il face mai nervos, ii afecteaza starea de spirit si chiar memoria si timpul de reactie. Dupa cum vezi, nu e de glumit. Mai mult, atunci cand se deshidrateaza pierde vitamine si minerale pretioase pentru organismul lui aflat in plina crestere.

Vezi si Tu cum alegi crema de protectie solara pentru copilul tau?

Asadar, ce putem face pentru ca cei mici sa „supravietuiasca” fara nici cea mai mica problema zilelor caniculare?

  1. Hidratarea – arma secreta in lupta cu temperaturile ridicate

Cel mai important lucru de care ar trebui sa avem grija noi, ca parinti, este ca cei mici sa se hidrateze corect. Cand copilulului i se face sete, inseamna ca este deja deshidratat (acelasi lucru se intampla si cu tine!). Asa ca evita sa ajungi in aceasta situatie si ai grija ca cel mic sa se hidrateze in mod regulat pe parcursul zilei, mai ales cand temperaturile sunt ridicate.

Dar atentie! Cand spun hidratare ma refer la apa, nu la sucuri carbogazoase. Iata cateva trucuri pe care le poti folosi pentru a-l incuraja pe cel mic sa bea mai multa apa:

  • Fii un exemplu pentru el. Atunci cand copilul vede ca tu bei apa in mod regulat, o va face si el
  • Tine sticle cu apa la indemana fie ca sunteti acasa, fie ca ati plecat la plimbare
  • Ai grija ca la fiecare masa sa ai alaturi o carafa cu apa
  • Prepara apa infuzata, adaugand in apa de baut felii din legumele sau fructele preferate ale copilului
  • In timpul verii pune la congelator bucati de fructe in forme atractive de cuburi de gheata pe care sa le dizolvi apoi in paharul cu apa ce insoteste gustarea

Vezi si De ce are nevoie copilul de crema de protectie solara?

  1. Vitaminele si mineralele – elixirul vietii sanatoase

Asa cum iti spuneam anterior, temperaturile ridicate ne fac sa pierdem in special minerale si vitamine atat necesare corpului nostru. Asa ca, fie ca avem 3 ani, fie ca avem 40 de ani, ceea ce avem de facut este sa ne reaprovizionam cu acesti micronutrienti. Iar cel  mai bine o facem prin ceea ce mancam.

Asadar, iata cateva alimente care te vor ajuta atat pe tine, cat si pe cel mic sa treceti cu bine peste zilele cu temperaturi foarte ridicate:

  • Castraveti – contin majoritatea vitaminelor de care avem nevoie zilnic: Vitamine din complexul B, Vitamina C, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu si zinc, plus fibre si enzime benefice pentru digestie.
  • Ridichi – sunt o sursa excelenta de Vitamina C, potasiu, sulf, fier si iod.
  • Rosii – abunda in licopen si Vitamina C, ajutand la eliminarea toxinelor.
  • Spanac – un superaliment bogat in fier si Vitamine din complexul B, Vitamina C si Vitamina K. Este depurativ si remineralizant.
  • Pepene rosu – bogat in Vitamina C, Vitamine din complexul B, fier, calciu, magneziu, mangan, potasiu, fosfor, zinc, seleniu. Este un dulce excelent pentru pitici.
  • Broccoli – este o sursa foarte buna de Vitamina C, Vitamina K, Vitamina A si Vitamina B6 si folati, necesari pentru producerea si intretinerea noilor celule.
  • Pepene galben – este bogat in Vitaminele A si C, Vitamine din complexul B, fibre, potasiu si betacaroten. Este dulce si aromat si poate oricand sa constituie un desert perfect pentru copii.
  • Fructe de padure – sunt fructele cu cel mai mare continut de antioxidanti, avand cantitati ridicate de Vitamina C, cupru, seleniu, zinc si fier. Sunt energizante si au continut ridicat de apa (de la 85% in cazul afinelor la 92% in cazul capsunelor).
  • Morcovii – contin potasiu care ajuta la echilibrarea nivelului de sodiu. Sunt o rontaiala tocmai buna pentru cei mici in zilele calduroase, cu atat mai mult cu cat au 87% apa.

Vezi si La plaja cu un toddler? Iata de ce ai nevoie!

  1. Protectia solara – scutul de otel din timpul verii

Copiii au pielea sensibila, asa ca este foarte important sa ii protejam de soare pentru a reduce riscul de aparitie a cancerului de piele.

Asa ca ai grija ca cel mic sa nu stea la soare, mai ales in intervalul 10-16. Imbraca-l in haine lejere, deschise la culoare, din fibre naturale si pune-i pe cap o palariuta. Foloseste din belsug crema de protectie solara, chiar daca iesi cu el doar la joaca, in parc.

Asadar, dupa cum vezi, reteta sanatatii si a bunei dispozitii pe timp de canicula este simpla: ajuta-l sa se hidrateze corespunzator, sa manance cat mai multe legume si fructe si protejeaza-l de razele arzatoare ale soarelui. Mai mult, aplica aceleasi metode pentru toti membrii familiei. Veti fi cu totii mai sanatosi, mai fericiti si cu mai multa energie si disponibilitate pentru lucrurile care chiar conteaza pentru voi.

Sa aveti o vara cu cat mai putine zile caniculare si nu uitati indemnul meu: un copil bine hranit e un copil fericit!

Vezi si Cum ne protejeaza hainele de razele solare?

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here